Yılbaşı zamanı 'gingerbread' yani zencefilli kurabiye kadar zencefilli kek de sık yapılıyor. Özellikle muskat, tarçın, zencefil birleşince oluşan nefis aromalar, kekin lezzetini daha da artırıyor. Vegan kekte bağlayıcı olarak elma püresi kullanılabiliyor. Özellikle de zencefil ve diğer baharatlar ile elmanın uyumu oldukça lezzetli bir sonuç veriyor.
100ml sıvı yağ
125gr beyaz un, yulaf unu veya sorgum unu
125gr pirinç unu
Yarım paket karbonat
Yarım paket kabartma tozu
1'er çay kaşığı zencefil, tarçın, muskat, toz yıldız anason
1 tutam tuz
200ml pişmiş elma püresi
100ml Hindistan cevizi sütü
200ml sıvı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilin
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
500ml Hindistan cevizi sütü
2yk un
4yk pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilin
200ml Hindistan cevizi kreması
2yk pudra şekeri
1.Dört adet orta boy tatlı elmayı küp küp doğrayıp, suyunu çekene kadar pişirip, blender'dan geçirerek elma püresini hazırlayabilirsiniz.
2.Kek için kuru malzemeleri bir kapta, pekmez hariç sıvı malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın.
3.İki karışımı tek bir kapta birleştirip, iyice karıştırın.
4.20-23cm çapında yağlanmış fırın kabına karışımı dökün.
5.175 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35dk kadar pişirin. İçine kürdan sokup içinin piştiğinden emin olunca, fırından alıp, soğumaya bırakın.
6. Birinci krema alternatifini takip ediyorsanız; Hindistan cevizi kreması ile pudra şekerini çırpıp, kekin her tarafına eşit şekilde yayın.
7.İkinci krema alternatifini takip ediyorsanız; tüm malzemeleri bir sos kabına alıp sürekli karıştırarak orta ateşte koyulaşana kadar pişirin ve koyulaşınca başka bir kaba alıp, kremanın üzerine değecek şekilde streç film ile ağzını kapatın. Oda sıcaklığına gelince dolaba alıp 1 saat bekletin.
8.Hangi kremayı yaparsanız yapın, kek soğuduktan sonra dilediğinizce üzerini kaplayın ve istediğiniz malzemelerle süsleyin. Çikolata ve kurabiye ile süsleyebilirsiniz ama meyve, kakao ve şekerleme ile de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun, iyi yıllar.