Şef İsmet Saz, pandemi sürecinde, restoranı Toi'ye ev sahipliği yapıyordu. Ancak bu süreçte Kuruçeşme'de hayal ettiği ve misafirlerine kapılarını araladığı Lokanta İst için yeni bir vizyon geliştirme fırsatı bulmuştu. Çünkü Şef Saz'ın hayatı değişmişti; artık bir ailesi vardı. Üstelik Türk mutfağına dair yeni bir bakış açısı geliştirmek istiyordu. Böylece bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, sürdürülebilirliğin ve gıda israfını azaltmanın sadece moda kelimeler olmadığı, mutfağın temel taşlarına işlendiği bir restoran hayal etmeye başladı.
Şef İsmet Saz
Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için Şef Saz, uzun yıllardır arkadaşı olan ve The New York Times gibi prestijli yayınlara yazılar yazmış, Peru'nun Virgilio Martinez ve İzlanda'nın Gísli Matt gibi ünlü şeflerle kitaplar hazırlamış ve James Beard ödülüne aday gösterilmiş yemek yazarı Nicholas Gill ile iş birliği yaptı. Birlikte, bir Türk restoranının nasıl olması gerektiği konusunda sorular sormaya başladılar... "İstanbul'daki her menü neden benzer yemeklerden oluşuyor?", "Yeni tatları tanıtmak için Avrupa tarzı tadım menülerine mi bağlı kalmalıyız, yoksa bunu mezelerle de yapabilir miyiz?", "İzmir kıyılarında ekosistemi tehdit eden istilacı aslan balığını popüler hale getirebilir miyiz?", "Sebzelerin ve balıkların kullanılmayan kısımlarını değerlendirmenin yollarını bulabilir miyiz ve misafirlerimiz bundan keyif alır mı?"ve "Karnabaharı döner gibi pişirebilir miyiz?" soruları ile Türk mutfağının sınırlarını zorlayarak özgün ve sürdürülebilir bir deneyim yaratma arzusunu ortaya koydular.
Türk mutfağının geleneksel kalıplarının dışına çıkmayı hedefleyen Saz ve Nicholas Gill, böylece Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekanda, istilacı olan aslan balığını, ekosisteme olan zararını azaltmak için mutfaklara kazandırmaktan sebzelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeye kadar birçok yenilikçi fikri hayata geçirmeye başladı.
50 kişilik bir restoran olarak tasarlanan Lokanta İst, mevsimsel malzemelerle hazırlanan hafif bir tadım menüsü sunuyor. Bu deneyim, misafirlerin à la carte menüden seçecekleri ek yemeklerle tamamlanabiliyor. Restoranın barında ise, yenilikçi kokteyller ve tamamen Türk içeceklerinden oluşan özel bir seçki yer alıyor. Şef İsmet Saz'ın en yeni mekanı Lokanta İst, Türk mutfağına çağdaş bir perspektif kazandırıyor.
Adres: Kuruçeşme, Muallim Naci Cad. No:11, Beşiktaş / İstanbul
Telefon: 0212 258 00 29
Instagram: @lokanta.ist