Eylül Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, eylül ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
4 Eylül 2020 Cuma 18:20 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi

Eylül Ayı Meyveleri

Şeftali: Lif ve potasyum bakımından zengindir. İçeriğindeki lutein, zeaksantin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidan içerir.

Mürdüm eriği: Yüksek C vitamini ve lif oranıyla öne çıkar, ara öğünlerde tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

İncir: Antioksidanlar ve A,E,K vitaminleri gibi birçok vitamin içerir, liften zengindir. Diyette, özellikle diyabet hastaları için porsiyonu kontrollü olmalıdır.

Üzüm: Güçlü bir antioksidan olan resveratrolü içerir. Kalsiyum, demir, fosfor, folat, selenyum gibi mineraller açısından da zengindir. Diyette bir küçük salkım rahatlıkla tüketilebilir.

Kavun: Kalsiyum, demir ve potasyum içerir. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekler. Diyabet hastaları kontrollü tüketmelidir.

Karpuz: Yaz aylarında diyette en sevilen meyvelerden biridir. Yüksek oranda su ve lif içerir. A ve C vitaminlerinden zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler.

Eylül Ayı Sebzeleri

Kabak: Diyet için en güzel sebzedir. Yüksek su oranı, içeriğindeki potasyum, fosfor kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve yüksek A ve C vitamini içeriği ile oldukça besleyicidir.

Salatalık: Yüksek su ve lif oranı ile diyette tüketimi idealdir. İçeriğindeki A, B, C ve K vitaminleri ile magnezyum, bakır ve potasyum mineralleri bulunur.

Domates: İçeriğindeki likopen, vitamin ve mineraller sayesinde güçlü antioksidan ve antikanser özelliğe sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Patlıcan: Antioksidan kapasitesi yüksektir. Bakır, magnezyum, C, B ve K vitaminlerini içerir. Yüksek posa içeriği ile bağırsak sağlığını destekler.

Kırmızı biber: Yüksek C vitamini oranı ve içeriğindeki beta karoten, kapsaisin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidana sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Bamya: A, C ve B kompleks vitaminleri bakımından zengindir. İçeriğindeki çözünür ve çözünmez posa ile bağırsak sağlığını ve sindirimi destekler.

Mısır: Kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bir adet mısırı bir dilim ekmek olarak düşünerek tüketmelisiniz.

Pazı: Kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından zengindir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Diyabete karşı koruyucu özellik gösterir.

Kırmızı turp: E, A, C, B6 ve K vitamini açısından zengindir. Potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir gibi mineralleri de içerir. Yüksek antioksidan oranına sahiptir. Yüksek lif içeriği ile sindirimi destekler ve kalp damar sağlığını korur.

Börülce: Demir, çinko, potasyum, folik asit ve manganez açısından zengindir. Tansiyon ve diyabet hastalıklarına karşı etkileri bulunur. İçeriğindeki çözünür posa ile diyet için idealdir.

Havuç: İçeriğinde A, C, K, pantotenik asit, folik asit vitaminleri ile potasyum, bakır, magnezyum mineralleri bulunur. Göz sağlığı için önemlidir. Çiğ olduğu takdirde diyette her zaman yer verilebilir.

Soğan: Güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini destekler. Birçok hastalığa karşı koruyucudur, kanserin önlenmesine de yardımcı olur. İçeriğinde C, A, B6, B9, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt gibi vitamin ve mineralleri bulundurur.

Mantar: Yüksek su ve lif içeriğine sahiptir. B grubu vitaminleri ile magnezyum, bakır, potasyum mineralleri açısından zengindir. Bağışıklığı korumaya yardımcı olur.

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Gerçek Olaylardan İlham Alan Unutulmaz Filmler

Gerçek Olaylardan İlham Alan Unutulmaz Filmler

20 dakika okunma süresi
Keşfedilmeyi Bekleyen 9 Tatil Rotası

Keşfedilmeyi Bekleyen 9 Tatil Rotası

14 dakika okunma süresi
Evde Profesyonel Dokunuş: Salon Etkisi Yaratan 5 Güzellik Cihazı

Evde Profesyonel Dokunuş: Salon Etkisi Yaratan 5 Güzellik Cihazı

5 dakika okunma süresi
Sanatla Büyüyen Bir Koleksiyoner: Ayda Elgiz Güreli

Sanatla Büyüyen Bir Koleksiyoner: Ayda Elgiz Güreli

41 dakika okunma süresi
Craft Tiyatro'nun Son Oyunu “Yeter” Prömiyer Yaptı!

Craft Tiyatro'nun Son Oyunu “Yeter” Prömiyer Yaptı!

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri