Oruç tutarken sağlık açısından en tehlikeli yiyecekler trans yağları içerenlerdir. Trans yağlar ya endüstriyel ürünlerin yapımı aşamasında kendiliğinden ya da bazı besinlerin kendi doğallığında oluşan yağların farklı bir çeşit formudur. Trans yağ asitlerinin kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olduğunu süregelen bilimsel çalışmalar doğrultusunda kanıtlanmış olmakla birlikte günümüzde diyabet ve aniden kardiyak sisteme bağlı ölümlerin de sorumlusu olabileceğini bildirmiştir. 2012 yılında yapılan çalışmalar sadece bu hastalıklarla kalmayıp trans yağ asitlerinin kanser, alerji ve hücre zarına olumsuz etkilerinden de bahsetmektedir. Özellikle trans yağ asitlerinden zengin beslenmenin LDL kötü huylu kolesterolü arttırıp HDL-C dediğimiz iyi huylu kolesterolü azaltmasının yanı sıra karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyerek insülin direnci için de riski direk olarak etkilemesi ile yapmaktadır.
Tereyağı, kaymak ve krema en önemli trans yağ asidi kaynağıdır. Ülkemizde tereyağları yaklaşık % 8 civarında trans yağ asidi içerir. Bunun dışında hayvansal besinlerin görünen yağları da ciddi trans yağ asidi içerir. Mesela tavuğun derisi ve jelimsi olan yağları, kırmızı etin beyaz görünen yağ formu, balıkta derisi ciddi trans yağ asidi içermektedir. Bunun dışında; yüksek yağ içeren hazır fırınlanmış besinler bunlar hazır gofret, hazır kek, hazır kurabiyeler, krakerler gibi tüm karbonhidratlı yiyeceklerdir.