B12 YETERSİZLİĞİ KİMLERDE VE NEDEN OLUR?
Vegan beslenen kişilerde, mide hastalarında , fazlaca mide ilaçları içen kişilerde(mide asidini azaltan H2 reseptör blokeri dediğimiz ilaçlar), bağırsaklarda gelişen emilim bozukluklarında, ilerleyen yaşlarda ve yaşlılıkta, aşırı alkol tüketiminde, mide operasyonu geçirmiş kişilerde, çölyak hastalarında, Helicobakter Pilori enfeksiyonu olanlarda, fazla sayıda ilaç kullanan kişilerde B12 vitamini eksikliği olabilir.
BESLENMEDE B12 KAYNAĞI NEDİR?
Genelde sadece kırmızı ette fazlaca olduğunu düşündüğümüz B12 vitaminin aslında eski çağlardaki asıl kaynağı içme suyu olarak kullanılan nehir ve göl sularıydı. Yüzbinlerce yıl önce kaynak sularında veya nehirlerde yoğun olarak B12 vitamini olduğu bilinmektedir. Ancak değişen yaşam koşulları ve kirlilik, çevresel faktörler içme suyundaki B12 vitamini oranını nerdeyse sıfırlamıştır.
Peki nereden alacağız?
B12 vitamini hayvanların ve insanların, mide ince bağırsak ve kalın bağırsaklarında bulunan bakteriler tarafından üretilir fakat emilim olmadığı için kendi bağırsağımızdaki vitaminden faydalanamayız.
Besinlerden en fazla B12 vitamini içerenler; kırmızı et, karaciğer, yumurta , süt ve süt ürünleridir.
Bu gıdaları tükettiği halde B12 vitamini düşük olan kişilerde B12 vitamini emilimini sağlayan ‘’intrinsic’’ madde yetersizliği veya yokluğu B12 eksikliğine neden olabilir. Tabii kişinin bütünsel durumuna bağlı olarak eksikliğe neden olan bir çok faktör de vitamin eksikliğine neden olabilir. Bu kişiler düzenli olarak dışardan B12 vitamini almalıdır. Ayrıca bitki bazlı beslenen (veya vegan) kişiler de düzenli olarak B12 vitamini dışardan tablet veya farklı formlarda supplement olarak almalıdır.
B12 yetersizliğinde persinyöz anemi, unutkanlık ve hafıza problemleri, ajitaston, kas ağrıları, halsizlik titreme ve dengesizlik, tansiyon düşüklüğü ve depresyona yatkınlık görülebilir.
B12 vitamini takviyesi kullanacak iseniz mutlaka doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışın.