Dr. Mehmet Öz, “2020 yılında kahvaltı yapmak yasaklanmalı” açıklamaları sonrası kafaları karıştırdı. Peki gerçekten kahvaltı yapmamalı mıyız? Diyetisyen Zeynep Köse Çapay, bu konuyu ALEM Dergisi’ne değerlendirdi.
Çapay, “Yıllardır birçok araştırmacı ve bu konu ile ilgili firmalar kahvaltı günün en önemli öğünü diye açıklama yapıyor. Fakat gerçekten kahvaltı yapmak ve yapmamak metabolizmamızda ne gibi değişim oluşturur. Kilo verdirir mi sorularının cevabı için bu konu ile ilgili yapılmış iki farklı çalışma baz alınarak değerlendirebiliriz. ‘The Bath Breakfast Project ve The Big Breakfast Study’ çalışmalarına göre; Kahvaltı yapan ve yapmayanlar kıyaslandığında her iki durumda metabolizma yavaşlaması gibi bir durum söz konusu değil. Üstelik araştırma sonuçlarına göre kahvaltı yapanlar daha fazla kalori tüketiyorlar. Fakat kahvaltı yapan ve yapmayanların kilo verme sürecine bakıldığında her ikisi de aynı oranda kilo verebiliyor. Yani anlıyoruz ki kahvaltının kilo verme üzerine de bir etkisi yok. Peki, nasıl oluyor da kahvaltı yapanlar gün içinde daha fazla kalori almasına rağmen kilo verebiliyor? İşte bu sorunun cevabı biyolojik saatimizle ilgili.” diyor.
Kahvaltı saatinde aldığımız kalorinin vücudumuzda enerji olarak kolaylıkla harcandığını belirten Çapay, akşam saatlerinde yenilen öğünün aynı oranda yakılamadığı ve kilo aldırdığını anlatıyor: “Yani özetle yaşam şeklinize ve sağlık durumunuza uygun olarak hafif bir kahvaltı ile güne başlayabilir veya yapmayarak öğle saatinde sağlıklı bir öğün ile devam edebilirsiniz. Önemli olan bu öğünlerde sağlıklı seçimler yapmak ve akşam saatlerinde hafif ve erken yemek yemek.”