Ülkemizde daha çok Isparta, Burdur, Konya bölgesinde yetişen çörek otu, baharat olarak ve geleneksel tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle astım, bronşit, alerjik astım, inflamatuar hastalıklar, yangı, karaciğer hastalıkları, diyabet gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Diyetisyen Zeynep Çapay çörek otunun faydalarını şöyle anlatıyor:
“Çörek otunun güçlü aroması içeriğindeki “timokinon” uçucu yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır. Bu yağ asidi aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Timokinon ile serbest radikallerin azaltılmasının, bu radikallerin DNA’ya saldırma riskini ve böylece bazı kanserlerin riskini azaltabileceği ileri sürülmektedir. Ayrıca glutatyon sentezi üzerine de etkileri vardır. Bu yüzden kanserden korunmak için iyi bir bileşendir diyebiliriz.
Aynı zamanda vücutta maya ve bakteri oluşumunu önler ve anti-fungal özellik taşır. Bağırsak ve sindirim sistemi problemi yaşayan kişiler için şifalıdır. Vücuttaki inflamasyonu azaltarak ateş, yangı ve buna bağlı hastalıkların geleneksel ve alternatif tedavisinde kullanılabilir.”
Peki ne şekilde kullanmalıyız?
Çapay, özellikle kış döneminde günde 1 çay kaşığı soğuk sıkım çörek otu yağının sabahları kahvaltıda tüketilebileceğini ifade ediyor ve ekliyor: “Aynı zamanda günde 1 çay kaşığı çörek otu taneleri ağızda iyice çiğnenerek öğlen ana öğünden sonra yenilebilir.”