ZENCEFİL
Özellikle ısıtan baharatlardan olan zencefil vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu mevsimde taze zencefili rendeleyip sıcak su içerisine ekleyip günde 2-3 kupa içmenizi öneririm.
ZERDEÇAL
60’dan farklı antioksidan madde içeriğine sahip zerdeçalı mutlaka sonbahar ve kış döneminde kullanın. Özellikle kara biber veya toz kırmızı biber ve zeytinyağı ile birlikte kullanıldığında vücutta emilimi artar ve daha rahat tüketebilirsiniz.
İşte size her gün yapabileceğiniz pratik bir salata sosu tarifi; iki çorba kaşığı zeytin yağ, bir tatlı kaşığı zerdeçal, yarım çay karışı karabiber ve bir diş sarımsak, yarım limon suyu, hepsini karıştırıp salatanıza ilave edin.
KUŞBURNU
En yüksek C vitamini içeren meyvelerden biri olan kuşburnunu, bir kabuk tarçın ile kaynatarak hazırlayacağınız çay hem C vitamini hem de antioksidan içermekte. Özellikle soğuk havalarda tercih etmenizi öneririm.
EKİNEZYA
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin başında gelen ekinezyayı zencefil ile birlikte çay olarak hazırlayabilirsiniz. Bir bardak su ile bir tutam ekinezya ve bir dilim taze zencefili 2-3 dk kaynatarak tok karnına içebilirsiniz. Fakat dikkat; ekinezya bitkisi/çayı en fazla 15 gün kullanılır. Bir süre ara verip tekrar kullanabilirsiniz. Hamilelik döneminde içilmesi önerilmez.
ADAÇAYI
Aromatik ve yoğun tadı ile adaçayı toksin atmaya yardımcı. Zihin fonksiyonlarını iyileştirici özelliği var. Nefes açıcı ve boğaz ağrısına iyi gelen yanları da olan adaçayını dikkatli tüketmek gerekir. Bir tutam adaçayı yaprağı en fazla 3 dakika demlenerek hazırlanmalı. Ve günde iki fincandan fazla içilmemelidir. Hamilelere uygun bir çay olmadığını da belirtelim.