İskandinav Tarzı Baharatlı Yılbaşı Kurabiyeleri
(2 tepsi kurabiye)
Malzemeler:
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
- 125 gram tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2/3 bardak esmer şeker
- 1/2 bardak üzüm veya dut pekmezi
- 3 bardak un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1/4 çay kaşığı yenibahar (isteğe göre)
- 1/4 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe göre)
- 1/4 çay kaşığı toz karanfil (isteğe göre)
- (Bardak ölçüsü: 200 ml)
Üzeri için öneriler:
Glazür, marmelat, eritilmiş çikolata, boncuk şekerler, taze biberiye veya elenmiş pudra şekeri
Yapılışı:
- Geniş bir kasede tereyağı, şeker ve yumurtayı çırpın. Pekmezi ekleyip çırpmaya devam edin. Baharatları, unu ve karbonatı ekleyin. Hamur spatulası ile katlaya katlaya hamuru ele gelir duruma getirin. Elde toparlayarak streç filme sarıp buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
- Dolaptan çıkarıp hamuru ikiye bölün. İki parçayı da unlanmış tezgahta merdane ile yarım cm kalınlığında açın. İstediğiniz kalıplarla kurabiyeler kesin. Pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsilerine kurabiyeleri dizip önceden ısıtılmış 175 C’lik fırında 12 - 15 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelince (5 - 10 dakika sonra) tepsiden alın. Üzerlerini istediğiniz şekilde kaplayıp süsleyin. Kaplamalar kuruyunca hediye kutularına yerleştirin. Yeni yıl ruhunu sevdiklerinizle paylaşın.
Süsleme Önerileri:
- * Eritilmiş çikolata ile çizgiler yapabilirsiniz.
- * Pratik bir glazür (3 yemek kaşığı pudra şekeri ve yarım limon suyu ile) hazırlayarak üzerini kaplayabilir, şekerler yapıştırabilirsiniz.
- * Şekil keserken bazı kurabiyelerin ortalarına küçük kalıplarla boşluklar çıkarabilirsiniz. Böylece kurabiyelerin aralarına marmelat sürerek sandviç gibi kapatabilirsiniz. Jöle kıvamında bir marmelat seçerseniz bunu kurabiyelerin üzerine glazür gibi de sürebilirsiniz.
Yılbaşı Akşamı için Sağlıklı Atıştırmalıklar
Yılbaşı Sofralarınızı Lezzetlendirecek Tatlı Tarifleri
Yılbaşı Menünüze Eşlik Edecek Tarifler