Mart Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, mart ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
ABONE OL
3 Mart 2021 Çarşamba 13:28 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Sebzeleri


Kuşkonmaz: Kuşkonmaz, özellikle A ve C vitaminiyle, selenyum, ayrıca beta karoten bakımından zengin olduğu için de antioksidan özelliğe sahiptir. Kuşkonmazdaki saponinin de bir antioksidandır. Bu sayede hücrelerimizi oksidatif strese (yaşlanma) ve inflamasyona karşı korur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olması sayesinde bağırsak sistemine de oldukça faydalı bir bitkidir. Kuşkonmaz protein açısından zengin fakat kalori ve karbonhidrat bakımından düşük alkalin bir besindir. Aynı zamanda potasyum, folat, A, C, K ve B vitamini kompleksi açısından mükemmel bir kaynaktır. Diyet lifleri içeren kuşkonmaz niasin, fosfor ve çok düşük sodyum açısından da zengindir.

Bakla: Demir açısından zengin olan bakla, kandaki demir seviyesini artırır. Tansiyonu düşürür: Yüksek tansiyonu düşüren bakla kalbi korur. Kolesterolün düşmanıdır, kan damarlarını korur. Bakla, içerdiği vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif dolayısıyla böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak, var olan kumların atılmasını kolaylaştırır. Kabızlık ve hemoroit gibi rahatsızlıkları önler.

Pırasa: içeriğinde E, C, A, K, B3, B5 ve B9 gibi çeşitli vitaminleri barındırır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor ve sodyum gibi mineraller açısından da önemli bir kaynak ve doğal bir antioksidandır.

Pazı: Yemeklerle beraber tüketilmesi hazmı kolaylaştırır. Pazı, diyabeti önlemede ve kan şekeri düzeyini dengelemede önemli etkisi bulunan yeşil yapraklı sebzelerdendir. Yüksek antioksidan özelliği ile beraber antikanser etkisi de vardır.

Karnabahar: Sindirimi düzenlemeye yardımcıdır. A vitamini içeriği oldukça yüksektir. Aynı zamanda stres ve depresyon riskini azaltmaya yardımcı bir sebzedir.

Kereviz: Maydanoz ve rezene ailesinin bir üyesi olan kereviz, hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin. Aynı zamanda doğal bir antioksidandır. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen kerevizin içeriğinde yüksek miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunur. İçeriğinde magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral vardır.

Havuç: Potasyum, K vitamini, sodyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, niasin ve B6 vitamini kaynağıdır. Düzenli havuç tüketimi kolesterol seviyesini azaltır. Bu nedenle, kalp ile ilgili sorunları önlemek için sağlıklı bir dozda havuç tüketmek gerekmektedir. Meme ve kolon kanserini önleyici etkileri vardı.

Mart Ayı Meyveleri


Çağla: Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Çağla fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko mineralleri içerir. Lif açısından zengindir. Ayrıca A, B, C ve E vitaminleri bulunur.

Mandalina: İyi birer antioksidan kaynağıdırlar. Meyvelere C vitamini içeriği açısından bakıldığında, askorbik asit oranı en yüksek olanlardandır. Son yıllarda turunçgillerin antioksidan aktivitesi ve çeşitli kronik-dejeneratif (eklem ve kas ağrıları) hastalıkların tedavisindeki etkisi dikkat çekmektedir.

Elma: Kemik sağlığı, diyabet, alzheimer hastalığı, normal yaşlanma sırasında bilişsel düşüş, gastrointestinal (mide ve bağırsak) koruma üzerinde olumlu etkileri vardır.

Muz: Potasyumdan zengin bir meyve olan bir orta boy muzun tüketilmesiyle, günlük potasyum ihtiyacının %23'ü karşılanmaktadır. Potasyum, kasların çalışmasına ve kas spazmlarının önlenmesine yardımcı olan bir mineraldir. Kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Ülser hastalarının güvenle tüketebileceği birkaç çiğ meyveden biri olan muz; mide sularının asitliğini nötralize ederek, mide zarını kaplar ve ülser tahrişini azaltır.

Limon: Dolaşım sistemi problemleri, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahip olmakla birlikte, gebelerde varis oluşumunu engelleyici bir özellik de taşımaktadır. Sindirim sistemi problemleri, mide asidini nötralize edici ve peristaltik hareketleri düzenleyici etkisi ile gastrointestinal (mide- barsak) reflü gibi hastalık şikâyetlerine iyi gelmektedir. Ayrıca bulantı, hazımsızlık ve kabızlıkta rahatlatıcı bir etki göstermektedir. Üriner (boşaltım) sistem problemleri, üroloji derneklerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, kolesterolü çözebilen bir etkisi olması nedeniyle, bazı tip böbrek taşlarının oluşumunu engellediği saptanmaktadır.

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
Kışa Özel Nail Art Trendi
Kışa Özel Nail Art Trendi

Kışa Özel Nail Art Trendi

1 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Paris'in En Trend 5 Restoranı
Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri
Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul