Yılbaşı menüsünde vegan ana yemek veya yan yemek alternatifleri arayanlar için, önceden rahatlıkla hazırlanabilen, bol sebzeli, sağlıklı ve lezzetli bir tarif olarak sote sebzeli fırın patates püresi.
4 adet orta büyük boy patates
200ml bitkisel süt
50ml zeytinyağı
60gr beyaz çikolata
Tuz
Karabiber
2 adet orta boy havuç
1 küçük bağ brokoli (200gr)
3 dal kereviz sapı
250gr kültür mantarı
250gr istiridye mantarı
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı domates püresi veya 1 büyük boy domates
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1.Patatesleri haşlamak için oda sıcaklığında suya koyup ocağı yakın.
2.Tüm sebzeleri ince ince doğrayın.
3.Isıttığınız orta boy bir tavaya zeytinyağının yarısını ekleyin ve ısınınca sebzeleri ekleyin. Sebzeler kendilerini bırakıp, sularını çekene kadar orta ateşte karıştırın.
4.Sebzelere, domates püresi veya rendesi ekleyerek karıştırmaya devam edin. Baharatları da ekleyip karıştırın. Pişen sebzeleri fırın kabına alın.
4.Haşlanan patatesleri soyup, sıcakken iyice ezin ve püre haline getirin. Orta ateşte bir tencereye alarak, üzerine süt ve yağ ilave edin ve sütü çekene kadar iyice karıştırarak pişirin.
5.Sütü çekince içerisine beyaz çikolata ilave edin ve karıştırın. Çikolatalar eriyince kenara alın.
6.Fırın kabına alınan sote sebzelerin üzerine patates püresini bir katman halinde ekleyin. Karıştırmamaya özen gösterin.
7.180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35dk pişirerek sıcak servis edin. 10dk bekleyip servis ederseniz daha kolay dilimlenir, yoksa kaşıklamak gerekebilir.
8. Üzerini susamla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.