Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar Listesi

Michelin yıldızlı bir restoranda yemek yemeyi kim istemez? Gastronominin Oscar'larından kabul edilen Michelin yıldızı neye göre verilir masaya yatırdık.

YAZAR: Eray ERKOCA
3 Aralık 2020 Perşembe 16:10 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

Michelin Yıldızı Nedir?

Fransız lastik üreticisi Michelin’in yayınladığı bir dizi rehber kitap, yüzyılı aşkın süredir gastronomi dünyasının odak noktasında. Michelin’in kırmızı kitapçığı her yıl basılırken, dünya çapında restoranlar en çok üç adet verilen yıldızlardan bir tane alabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Peki Michelin rehberi ne zaman basılmaya başladı? 1900 yılında Édouard ve André Michelin kardeşler Fransa’da otobanda seyreden araçlar için Michelin Rehberi’ni yayınlarlar. 1904’te Belçika için bir rehber yayınlayan kardeşler, 1909’da rehberin Fransa edisyonunu İngilizce basarlar. I. Dünya Savaşı sırasında rehberin baskısı durdurulsa da savaş sonrasında Michelin rehberi yeniden baskıya girer. 1922’de rehber başına 750 frank alan kardeşler, aynı yıl rehbere belli başlı kategoriler eklerler. Reklam sayfaları çıkarılan rehberin restoran bölümü o kadar ilgi çeker ki kardeşler anonim bir şekilde restoranları gezip eleştiren bir takım kurarlar. 1926’da ilk kez restoranlara yıldız verilmeye başlanır. İlk başlarda restoranlar tek yıldız ile yetinmek durumunda kalır.

En İyi Restoran Serüveni

1936’da ise “İyi Restoran”lara bir yıldız, “Çok İyi Restoran”lara iki yıldız, “Fevkalade Restoran”lara üç yıldız verilmeye başlanır. İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında rehberin baskısı tekrar durdurulsa da 1944’te rehberin 1939 edisyonu askeri kullanım için yeniden basılır. Günümüzde dünyanın dört bir tarafında 100’ün üzerinde Michelin yıldızlı restoran bulunuyor. Anonim denetmenler restoranlara geliyor, yemekleri deniyor ve restoranları notlandırıyorlar. Michelin tarafından karşılanan yemeklerin restoranlar tarafından ikram edilmesi ise kesinlikle yasak. Denetmenlerin anonim kalmasına o kadar önem veriliyor ki şirketin yöneticileri bile onları tanımıyor. 1955’den beri Michelin’in, restoranları “Uygun Fiyata Çok İyi Yemek” başlığı altında da değerlendirdiğini söylemeden geçmeyelim.

Michelin’e ek olarak 2015’te Paris’te yayınlanmaya başlayan La Liste’in, İngiliz medya şirketi William Reed tarafından yayınlanan The World’s 50 Best Restaurants listesinin ve her yıl verilen Chefs’ Choice ödülünün de lezzet tutkunlarını büyülemek için birbirleriyle yarışan restoranları onurlandırdığını belirtelim. Michelin’in tarihini öğrendikten sonra en yakınınızdaki Michelin yıldızlı restoranda yemek yemek farklı bir deneyim olacaktır diye tahmin ediyoruz.

Michelin Yıldızlı En İyi 9 Restoran

• AMADOR

Instagram: @restauranteamador

• GERANIUM

Instagram: @restaurant_geranium

• GUY SAVOY

Instagram: @guysavoy

• LE BERNARDIN

Instagram: @lebernardinny

• ALAIN DUCASSE

Instagram: @alainducasse

• MARTIN BERASATEGUI

Instagram: @martinberasategui

• NOMA

Instagram: @nomacph

• MIRAZUR

Instagram: @restaurantmirazur

• LA DAME DE PIC

Instagram: @ladamedepiclondon

Yaşı 100'ü Geçmiş Restoranların İzinde: Madrid Gurme Rehberi

Dünyanın En İyi Restoranları Listesi 2020

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

EN ÇOK OKUNANLAR

"Cozy" ve Nostaljik Trendlerle Yılbaşı Rehberi

"Cozy" ve Nostaljik Trendlerle Yılbaşı Rehberi

5 dakika okunma süresi
Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar

Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar

13 dakika okunma süresi
2025 Güzellik Trendleri

2025 Güzellik Trendleri

10 dakika okunma süresi
Chanel'in Yeni Kreatif Direktörü Matthieu Blazy

Chanel'in Yeni Kreatif Direktörü Matthieu Blazy

2 dakika okunma süresi
Aralık Ayı Sergileri

Aralık Ayı Sergileri

6 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı