'Kahvaltı günün en önemli öğünü' diye başlayan ve ardından kahvaltının önemini anlatan birçok konuşmaya şahit olmuşsunuzdur. Kahvaltı sağlıklı yaşamak ve kilo vermek isteyenler için büyülü bir öğün, çünkü sabahları uyandıktan sonraki iki saat içerisinde yaptığınız kahvaltı öğünü, gün içerisinde kaloriyi dengeli bir şekilde öğünlere dağıtmamızı sağlıyor ve bu sayede kilo kontrolünü kolaylaştırıyor. Tabi işin bir de uygulama boyutu var.
Her geçen gün beslenme alışkanlıklarımız biraz daha değişiyor. Özellikle büyük şehrin yoğunluğu, iş temposu, trafik derken çoğu şeye vakit ayıramıyoruz. Yoğunluk arttıkça haliyle başta beslenmemiz olmak üzere yaşam tarzımız da etkileniyor.
Bu sebepten aslında çok sevdiğimiz bir öğün olan kahvaltı hafta sonları hayalini kurduğumuz sofralara taşındı. Peki böyle olmak zorunda mı? Tabii ki hayır. Sadece zamansızlıksa sorun; çözüm de pratik kahvaltı tarifleri.
Kısa bir sürede hazırlayacağınız, isterseniz trafikteyken arabada veya iş yerinde rahatlıkla tüketebileceğiniz pratik kahvaltılarla güne güzel bir enerjiyle başlayabilirsiniz. Herkesin kahvaltıdaki damak zevki farklı, bu yüzden ben de sizlere her çeşitten her besinden bir kahvaltı serisi hazırladım. Kahvaltı yapılmadan güne başlanmasın diye hepsi çok basit, çok pratik ve çok lezzetli 6 kahvaltı tarifine ve bir de vegan kahvaltı salatasına birlikte bakalım.
Hem Leziz Hem De Fit: Fırında Avokadolu Bulut Yumurta
Malzemeler:
1 dilim wasa
3 adet organik yumurta
½ adet olgunlaşmış avokado
1 kibrit kutusu beyaz peynir
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Bütün malzemeleri güzelce atıp karıştırın. Yağladığınız muffin kalıplarına aktarın. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 14 dakika pişirin. Sıcak servis edebilirsiniz.
Tam Mevsimine Yakışır Bir Lezzet: Ispanaklı Omlet
1 adet yumurta
1 küçük kase ıspanak (kendi suyunda sotelenmiş)
2 yemek kaşığı lor
1 adet domates
Pulbiber, karabiber, çok az tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (kalıbı yağlamak için)
Isıya dayanıklı kaseyi yağlayın. Tüm malzemeyi karıştırın ve yağladığınız kalıba yerleştirin. 180 derece ısıtılmış fırında pişirin. Bol yeşillik ile servis edin.
*Bu lezzetli kahvaltı alternatifi sadece 140 kalori.
Kahvaltımı Hazırlar Yanıma Alırım: Badem Smoothie
5-6 tane badem
1 su bardağı süt/kefir
1 tatlı kaşığı tarçın
1 orta boy muz
Tüm malzemeleri blender’dan geçirelim.
*Akşam yemeğini fazla kaçırdıysanız ya da hafta sonu kaçamak yaptıysanız, sabah kahvaltısı ya da öğle yemeği olarak tüketebilirsiniz.
Ekmeksiz Yapamam Diyenler: Ekmeğin En Güzel Hali Avokadolu Ekmek Üstü
Malzemeler: (1 porsiyon için)
1 ince dilim tam tahıllı ekmek veya 2 adet kepekli kıtır ekmek veya wasa
2 dilim az yağlı beyaz peynir veya 3-4 yemek kaşığı kahvaltılık lor
Yarım avokado
1-2 yemek kaşığı limon suyu
1 tutam kıyılmış maydanoz
2-3 dal yeşil soğan
Pul biber, karabiber
Avokadoyu ince ince rendeleyin. Peyniri ilave edin. Dereotu, pul biber, limon suyu ve karabiber ilave edin. Tahıllı ekmek veya kıtır ekmek üzerine eşit miktarda sürün. İnce kıyılmış yeşil soğanları ve isteğe bağlı cherry domatesi ekleyin.
*Tamamı yaklaşık 230 kalori!
Tatlı Kahvaltı En Sevdiğim: Kırmızı Smoothie Bowl
Malzemeler: (1 porsiyon için)
1/2 orta boy muz
1/2 su bardağı kırmızı pancar
1/2 su bardağı böğürtlen
1/2 su bardağı badem sütü veya inek sütü
Süslemek için beş adet ahududu veya beş adet böğürtlen
Tüm malzemeleri blender’dan geçirip bir kaseye koyun, üzerini beş adet böğürtlen beş adet ahududu ile süsleyerek servis edin.
*1 porsiyonu 219 kaloridir.
Gün İçerisinde Uzun Süre Tok Kalmak İsteyenlere: Çikolatalı Porridge
1 su bardağı yarım yağlı süt
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1/2 adet muz
2 tatlı kaşığı kakao
Bütün malzemeleri blender ya da mutfak robotuna atıp iyice karıştırın.
BONUS! Bitkisel ve sürdürülebilir bir beslenme 2020’nin en önemli konusu. Bitkisel bir beslenme alışkanlığı oluşturmak demek rengarenk ve leziz bir tabak demek. Karşınızda: Vegan Kahvaltı Salatası.
½ adet muz
3 tane orta boy çilek
½ portakal
½ elma
1 avuç ıspanak
1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
1 yemek kaşığı kinoa (üzerine)
Bütün meyveleri ince ince dilimliyoruz ve karıştırıyoruz. En alta ıspanaklarınızı ekleyin. Üzerine meyveleri dizip kinoa’ları ekleyin. Yanına bir tatlı kaşığı fıstık ezmesi ile servis edebilirsiniz.