Kombucha binlerce yıldır tüketilen fermente bir çay. Sağladığı birçok sağlık yararının yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından da zengin. Üstelik antioksidan içeriyor, zararlı bakterileri öldürüyor ve çeşitli hastalıklarla savaşmaya yardımcı oluyor.
Kombucha'nın Çin veya Japonya kökenli olduğu düşünülüyor. Siyah veya yeşil çaya belirli bakteri, maya ve şeker eklenerek yapılıyor. Daha sonra bir hafta veya daha fazla fermente olmasına izin veriliyor. Bu işlem sırasında bakteriler ve maya sıvının yüzeyinde mantar benzeri bir film oluşturuyor. Bu yüzden Kombucha "mantar çayı" olarak da biliniyor. Bu esnada karışımda çok miktarda bakteri de büyüyor.
Kombucha'nın probiyotik yararı için hala bir kanıt bulunamasa da probiyotik işlevine sahip olabilecek birkaç laktik asit bakterisi türü içeriyor. Probiyotikler bağırsaklar için sağlıklı bakteriler sağlıyor. Bu bakteriler sindirim, iltihaplanma ve hatta kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünü iyileştirebiliyor. Bu nedenle Kombucha gibi içecekleri diyetinize eklemek sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir.
Malzemeler:
Yapılışı:
3 litre suyu kaynatın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve beş dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynatmaya devam edin. Karıştırma işlemi mutlaka metal kaşıkla yapılmalıdır. Kaynayan suyu ocaktan alın ve çayları ilave edin.
Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.
Soğuyan bu karışımı, Kombucha çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. (Kültür asla sıcak suya bırakılmamalıdır.)
Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp, paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 5 günden sonra mayalanan Kombucha çayını tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın: ne kadar mayalanırsa o kadar yararlı!
Afiyet olsun.