Bazı yiyecekleri tüketirken özellikle bu sıcak havalarda çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü pişmemiş ya da taze yenen birçok yiyecek bazı viral hastalıkların hızla oluşmasına neden olabilir. Bu yiyeceklerin başında yaz aylarında plajlarda ve restoranlarda çok tüketilen midye geliyor. Midye hepatit A için büyük risk. John Hopkins Üniversitesi bilim adamları yiyeceklerde bulunan bakteri, virüsler ve protozoaların besin yoluyla geçen hastalıklardan korunmak için dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde CDC yani hastalık kontrol merkezi yılda 76 milyon kişinin riskli yiyecek seçimlerinden dolayı salmonella, E.Coli gibi bakteri ve bazı virüsler nedeniyle hastaneye yatış ile tedavi edilme olduğunu açıkladı.
Taze sebze ve meyvelerden marul, kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyeceklerin, hayvanların karaciğerleri ve ördek etinde hastalık etmeni bakterilerin riskli yiyecekler arasında olabileceğinin altını çizmeliyim. Bu tür yiyecekleri tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve sıvı kaybı ile koma şeklinde hastanelere başvuru oluşabilmekte ve besinde bulunan gizli olan virüs veya bakterilerin sağlık bozucu etkisi ortaya çıkabilmektedir. Başka bir kabuklu deniz ürünü olan istiridye hepatit A, tavuk veya dana karaciğeri hepatit E, pastörize edilmemiş süt ürünleri toksoplazma zehirlenmesine neden olabilen diğer riskli besinler. Bu nedenle sıcak yaz aylarında bilimin kanıtladığı bu yiyeceklerden uzak durup, taze sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip iyice yıkadıktan sonra tüketmenizi tavsiye ederim.