Hayır etkilemez. Peynir yapılırken süt proteini olan kazein peynir mayası ve peynir kültürü eklenerek pıhtılaştırılan ve oluşan pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması ile elde edilen fermente süt ürünüdür. Peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlu peynirler için tuzlama işlemi; kuru tuzlama ya da peynir salamuraya daldırılarak yapılır. Peynire tuz eklenmesinin nedeni nem miktarını önemli ölçüde azaltarak bozulma yapan bakterilerin denetimini sağlamak için kullanılır. Daha iyi bir ifade ile tuzun antiseptik özelliğinden yararlanılır. Ayrıca peynire tuz eklemek suyun ozmotik çekilmesini sağlayarak peynirin sulu olmasını önler ve evimizde bu sayede peyniri keserek tüketime kolay hale gelmesinde önemli etki sağlar.
Sağlıklı yaşamda besinlerden doğal içeriğinde bulunan tuza vücudun ihtiyacı vardır. Tuz dediğimiz sodyum bileşiği; vücutta elektrik akımının iletkenliği, vücutta sıvı ve asit baz dengesi gibi metabolik olayların sağlanması ve sinir–kas çalışması için gereklidir. Ulusal Beslenme Komitesi yetişkinler için minimum sodyum gereksinimini 500 mg olarak bildirmiştir. Bu miktar yaklaşık çeyrek tatlı kaşığı kadar tuza eşittir. Maksimum tuz alımını ise günlük 6 gram sofra tuzu yani 2400 mg sodyum alımı olarak belirtmiştir. Günlük tüketilen ve sağlık için tehdit oluşturan tuzun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuz, turşu, zeytin ve tuz eklenmiş kraker gibi yiyeceklerden gelir
. Peynirlerin sodyum içeriğine baktığımızda 100 gram kadar beyaz peynirin yaklaşık 252 mg, kaşar peynirinde 710 mg ve lor peynirinde ise 406 mg kadardır. Sağlıklı beslenmede süt ve süt ürünleri günlük önerilen porsiyonlardan 1-2 porsiyon peynir tüketen kişiler aşırı sodyum almaz, önerilen maksimum 2400 mg kadar sodyum üst sınırını geçmezler. Size önerim sağlıklı yaşamda peynirden gelen tuz miktarının yeterli olduğunu unutmamanız ve yemeklerinize fazla tuz eklememek, sofralarınıza tuzluğu bulundurmamak ve tuz içeren cips, turşu ve tuzlu kraker gibi yiyecekleri beslenmenizden uzaklaştırmak olacaktır. Peynirde tuz tadını almak hoşunuza gitmiyor ise sıcak suda peynirinizi bekletip daha sonra tüketmenizi tavsiye ederim.