Öncelikle haftada 600 gram balık tüketmek anne karnında bebeğin beyin gelişiminde mucize etkiler sağladığını belirtmeliyim. American Journal Epidemiology dergisinde Ocak 2016 sayısında yayınlanan önemli araştırma İspanyol 2000 annede hamilelik süresince DHA ve omega 3 yağ asitlerinin en değerli kaynağı olan balık çeşitlerini haftada 3 kere doğum olana kadar düzenli tükettirilmesi sağlanarak bebeklerinin IQ düzeylerini belirgin bir şekilde arttırdığını açıkladı. Bu araştırmada annelerin bebek kordonundan alınan kanda civa gibi ağır metallerin 600 gram kadar haftada balık yenmesi ile bebek kordonundan bebeğe geçiş etkisi bulunmadığını ve bebeğin beyin gelişiminde nörotoksik sonuçların da oluşmadığı belirtiyor. Özellikle ton balığı, kılıç balığı, sardalye ve derin suda yaşayan somon balıklarında derisiz olarak yenmesi ile 600 gramı haftada aşılmayacak taze balık miktarının hamile anneler için güvenli olabileceğini ancak bu miktardan fazla tüketiminin ise aşırı civa yükü sağlayabileceği endişesi nedeniyle beyinde zararlı etkilerinin bulunabileceği uyarısını da bildiriyorlar.
Temelde DHA adlı sadece balık, anne sütü, süt yağı ve yumurtada bulunan bu önemli yağ asidi sinir hücrelerinin oluşması ve sinir iletimini sağlayan yapının geliştirilmesi için önemli olduğundan; bebeğin beyin gelişiminin temelinin atıldığı anne karnındaki dönemde annenin haftada 600 gram balık tüketerek çocuğunun yaşam boyu zeka kapasitesinin artmasında önemli rol oynadığını söylemeliyim.
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ