Son yıllarda bal gibi doğanın katkısız bir şekilde insana sunduğu süper yiyeceğin çocuk beslenmesinde de farklı faydaları olduğunu belirten araştırmalar sıkça yayınlanmaya başlamıştır. Doğal yiyecekler dışında şekerli beslenmenin çocuklarda diş çürüklerinden obeziteye kadar direk etkilerinin olduğunun fark edilmesi üzerine doğal tatlandırıcı ve sağlığı koruyucu etkileri olan balın çocuk beslenmesinde çok daha değerli bir yeri olduğu anlaşılmıştır. Çünkü bazı araştırmalarda 1 yaş üzerinde çocuklarda düzenli bal tüketiminin bal ile tanışmayan çocuklara nazaran kan yapısının çok daha iyi olduğu ve büyüme çağında kilo alımının da dengeli arttığını göstermesi balın sağlıklı beslenme düzeninde çocuklara güvenle verilmesinin somut kanıtlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle ülkemizde bebek ve çocuklara erken yaşta başlanan şekerli yiyeceklerin yedirilmesine bağlı olarak anemi ve vitamin eksikliklerin sık görülmesi nedeniyle endüstriyel şeker içeren besinler yerine bal kullanmak çocuklarda hemoglobin düzeyini arttırarak daha dinç bir bedene sahip olmayı kolaylaştırmaktadır. Bal çocuklar için sindirimi kolay, santral sinir sisteminin yapılanmasında polifenol içeriği sayesinde çocuklarda agresifliği azaltan, mide rahatsızlıklarını önleyebilen ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri nedeniyle değerli bir yiyecektir. Bal çocuklara enerji verir. Bu enerji beynin daha iyi çalışması için gereken sağlıklı glikoz kaynağıdır. Çocukların kahvaltılarına konulan bal, çocuğun öğlene kadar kan şekerinin düşmesini önler. Ancak önemli bir uyarıda bulunmak isterim.
Bal 1 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmemektedir. Nedeni ise Clostridium Botulinum adlı bakterinin balda gelişmemesine rağmen, spor formunun balda bulunma ihtimalidir. Birçok besinde olduğu gibi balda da bulunabilen bu sporlar erişkinler ve 1 yaşından büyük çocuklardaki gelişmiş bağırsak ve sindirim sisteminden dolayı problem teşkil etmezken, 1 yaşından küçük bebeklerde bağırsak mikro florasının yeterince gelişmemiş olmasından dolayı botulizme neden olabilmektedir. Bal satın alırken özellikle laboratuvar ortamında gerekli analizinden geçmiş, bilimle süzülen ambalajlı balları tercih etmenizi öneririm.