Mayıs Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, mayıs ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
ABONE OL
4 Mayıs 2021 Salı 11:42 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mayıs Ayı Sebzeleri


Bakla: A, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin; bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili bir sebzedir. Bakla kan şekeri seviyesini düzenleyebilen bir sebze ama aynı zamanda nişasta oranı yüksek olduğundan kan şekerinin daha da yükselmesine neden olabilir.

Kuşkonmaz: İçeriğinde çok yüksek miktarda A vitamini bulundurmaktadır. A vitamini yetersizliğinde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığı artar. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve enfeksiyonlardan korunmak için yeterli miktarda A vitamini alımı önemlidir.

Barbunya: Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K9 vitamini bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir. Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir.

Semizotu: Semizotu, C vitamini ve Demir bakımından zengindir. Ancak semizotunu özel kılan, omega 3 doymamış yağ asidi içermesidir. Semizotunda bulunan omega 3 yağ asidi oranı balıklarda bulunanlara eşittir. Bunun için balık yemeyen veya sevmeyen kişilerin omega 3 yağ asidi alabilmesi için her gün semizotu tüketmesi yeterli olacaktır.

Enginar: Antioksidan, vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı dolaşım ve sindirim sistemi düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Enginar ayrıca, kanı temizler, kötü kolesterolü (LDL) düşürüp iyi kolesterolü dengeler. Enginarın bir diğer sağlık yararı, kan basıncını düşürmeye yardımcı olmasıdır.

Bezelye: Bezelye, içerdiği yüksek miktarda protein sayesinde, et yemeyenler için sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Bezelyede bulunan yüksek miktardaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bizi birçok enfeksiyondan korur.

Mayıs Ayı Meyveleri


Böğürtlen: Mineral ve vitamin deposu olan böğürtlen, önemli bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki B1, B3 ve B6 vitamin grubu ile yüksek besleyici değerler taşır. A ve B grubu vitaminlerinin yanında C vitamini ile birlikte E ve K vitaminlerini de içeren böğürtlenin besin değeri oldukça yüksektir.

Dut: B1, B2, C, K vitaminlerinin yanında, demir ve kalsiyum gibi vücuda yararlı mineraller bulunur. Bol miktarda antioksidan ihtiva eder. Bu özelliğiyle, vücuttaki serbest radikallerin idrar yoluyla atılmasına destek olur. İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer.

Erik: A, B ve C vitamini, bakır, potasyum, fosfor ve demirin iyi bir kaynağıdır. İçeriğindeki B vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. İçeriğindeki potasyum da, böbreklerin çalışmasını destekler. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık durumunda kuru erik tercih edilmelidir. Bağırsakları çalıştırması nedeniyle düzenli tüketimi sonucu kolesterol seviyesinde düşüş, bağırsak kurtlarının tedavisi ve kolon kanserine karşı koruyucu olarak tüketilebilir.

Çilek: Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur. Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır. Potasyum oranı yüksek olan çilek, böbrek ağrılarını dindirir ve böbreklerde oluşan taşların çok daha kısa bir süre içerisinde düşmesini sağlar. Çilek sadece potasyum değil C ve E vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. Mevsim geçişlerinde grip ve nezle olan kişilerin daha kısa bir sürede iyileşmesini sağlar. Şişkinliğe neden olan ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Limon: Dolaşım sistemi problemleri; kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahip olmakla birlikte, gebelerde varis oluşumunu engelleyici bir özellik taşımaktadır. Sindirim sistemi problemleri; mide asidini nötralize edici ve peristaltik hareketleri düzenleyici etkisi ile gastrointestinal reflü gibi hastalık şikâyetlerine iyi gelmektedir. Ayrıca bulantı, hazımsızlık ve kabızlıkta rahatlatıcı bir etki göstermektedir. Üriner sistem (idrar yolları) problemleri; üroloji derneklerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, kolesterolü çözebilen bir ajan olması nedeniyle bazı tip böbrek taşlarının oluşumunu engellediği saptanmıştır.

Nisan Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi
Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

7 dakika okunma süresi
4 ARALIK 2024
4 ARALIK 2024

4 ARALIK 2024

1 dakika okunma süresi
2024 Gotham Ödülleri'nin En İyi Kırmızı Halı Görünümleri
2024 Gotham Ödülleri'nin En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

2024 Gotham Ödülleri'nin En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

3 dakika okunma süresi
“The Devil Wears Prada: Müzikali”nin Kırmızı Halı Şıklığı
“The Devil Wears Prada: Müzikali”nin Kırmızı Halı Şıklığı

“The Devil Wears Prada: Müzikali”nin Kırmızı Halı Şıklığı

2 dakika okunma süresi
Hamid Merati-Kashani'den Unutulmaz Parfümlerin Sırrı
Hamid Merati-Kashani'den Unutulmaz Parfümlerin Sırrı

Hamid Merati-Kashani'den Unutulmaz Parfümlerin Sırrı

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği
“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da
Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul