BESLENME DÜZENİNDE DEĞİŞİKLİKLER:
"Bağışıklık sistemi insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir savunma sistemidir. Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu süreçte vücudumuzu koruyabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Beslenmemize dikkat ederek bu dönemi rahat bir şekilde geçirebiliriz. Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle C vitamini bulunduran portakal, limon, mandalina, greyfurt ve kivi gibi meyveler tüketilmeli, sabahları kahvaltılara maydonoz eklenmeli. Yemeklerin içine soğan ve sarımsak koymalıyız mutlaka. Ayrıca antioksidan içeriği yüksek olan zencefil ve çörekotunu da unutmamalıyız. Probiyotik etki gösteren besinler özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca probiyotik besinlerin iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu da önlediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarımızdan eksik etmeyelim. Bitki çayları içelim özellikle ekinezya vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırmaktadır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi elemanlarının sorunsuz çalışması için yeterli su tüketimi çok değerlidir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda, su tüketimimiz artması gerekirken ne yazık ki azalıyor. Bu yüzden su içmeye özen gösterelim günde en az iki litre su tüketmeye çalışalım. Tavuk suyu et suyu çorbalara öğünlerimizde yer vermeliyiz."
YEME İSTEĞİNİ BASTIRMAK İÇİN:
"Öncelikle üç ana öğün olarak beslenmeliyiz ve ara öğünler yapmalıyız. Kontrollü bir şekilde yemek yemeliyiz. Mesela TV karşısında farkında olmadan daha fazla yemek yiyebiliyoruz. Hamur işi ve tatlılardan uzak durmalıyız. Bunun yerine sağlıklı, pratik hazırlanan atıştırmalıklar deneyebiliriz. Sık sık mutfağa gitmekten kaçınmalıyız."
UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR:
"En başta dengesiz ve kötü beslenme bağışıklık sistemimizi düşürmeye yeterlidir. Bu süreçte sigara, hava kirliliği, yoğun stres, uykusuzluk, kimyasallar, aşırı kilo gibi etkenlerden uzak durulması gerekir. Ayrıca bilinçsizce uygulanan, yeterli ve dengeli olmayan beslenme programları, özellikle çok düşük kalorili şok diyetler; metabolizmayı her anlamda hırpalar ve sizi hastalıklara açık konuma getirir."
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ:
"Ben kendimi biraz halsiz ve kırgın hissettiğimde hemen bu bitki çayını yapıyorum ve toparlanıyorum.
¼ limon + ½ yeşil elma + ¼ ayva + 1 fındık kadar zencefil + 3-4 adet karanfil + 1 kabuk tarçın + 3 -4 adet çekilmemiş karabiber tanesi su içerisine koyulur ve kaynatılır. Kapatmaya yakın kuru nane eklenir süzgeçten geçirilir. Bardağınıza bir çay kaşığı bal ile tatlandırarak servis edebilirsiniz."
ÇOCUKLARIN BESLENME DÜZENİ:
*Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler; brokoli, lahana, kereviz, turp, ıspanak, soğan, sarımsak; meyvelerden portakal, mandalina, limon, elma, kivi bol bol tüketilmeli.
*Probiyotik yoğurtlar ve kefir ile destekleyebiliriz.
*İçerdiği Omega 3 yağları ile balık, çinko ve protein içeriğiyle kırmızı et, yumurta, süt ve bakliyatlar çocuklarımızın öğünlerinde mutlaka yer almalı.
*Su tüketimine dikkat edip çocuklarımıza gün içerisinde hatırlatmalıyız.
*Rafine olmuş ve raf ömrü uzatılmış gıda maddelerinden uzak tutmalıyız.