Vegan tarifler hem doğa dostu olmalarıyla hem de hayvansal ürünleri etik veya sağlıksal nedenlerle beslenmelerinden çıkarmak isteyenlerin sayılarının hızla çoğalmasıyla son dönemde oldukça popüler hale geldi. Vegan brownie tarifi aynı zamanda glütensiz ve içindeki tatlı patates sayesinde son derece nemli ve güzel bir dokuya sahip, deneyip bir şans verin.
Malzemeler:
Sos için:
Tatlı patateslerin kabuklarını soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Yumuşamaları için buharda veya dilerseniz üzerine delikler açıp folyoya sararak fırında pişirin. Buharda pişirmeyi seçerseniz yaklaşık 20 dakikada yumuşayacaklar.
Bu sırada fırını 175 dereceye ayarlayın.
Tatlı patatesler pişince rondoya alıp püre haline getirin. İçine hurma püresi ekleyin, elinizde püre halinde yoksa yaklaşık 10-11 tane suda beklemiş ve çekirdekleri alınmış hurmayı rondoda çekip kullanabilirsiniz. Daha sonra tahini ve yer fıstığı ezmesini ekleyin. Sonrasında pekmezi de ekleyip karıştırın (Pekmezin aromasından hoşlanmıyorsanız akçaağaç şurubu veya agave de kullanabilirsiniz.) Bu sıvı karışımınız olacak.
Ayrı bir kapta karabuğday ununa (Dilerseniz badem unu veya yulaf unu da konabilir) ham kakao ve bir tutam tuzu ekleyin, karıştırın ve sıvı malzemelerle birleştirin.
Yoğun kakao aromalı bir harç elde edeceksiniz.
İçine fırın kağıdı serdiğiniz pişirme kabına harcı döküp üzerini bir spatula veya kaşık yardımıyla mümkün olduğunca düzleyin. Yaklaşık 40-45 dakika boyunca pişecek.
Sosu yapmanız opsiyonel ama çok hoş bir aroma ve parlaklık katıyor.
Sos için Hindistan cevizi yağı, tahin, pekmez ve ham kakaoyu küçük bir tencerede bir araya getirip; Hindistan cevizi yağı eriyene ve malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın.
Sonra kenarda bekletin, soğudukça yavaşça kıvam alacak. Üzerinin kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
Tatlın patatesli brownie piştikten sonra soğumasını bekleyin ve üzerine sosunu gezdirin.
Sos üzerinde bekleyip yoğunlaşınca dilimlere bölüp servis edin.