Yulaf, yüksek oranda lif içerdiği için sindirim sistemi için faydalı olduğu bilinen bir besin. Potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir açısından da oldukça zengin. Yulaf ile yapılan en lezzetli yiyeceklerden biri de kuşkusuz granola. Doğru teknikle yapılan granola oldukça sağlıklı bir yiyecektir.
500gr yulaf
150gr tahin
50gr fındık
50gr badem
50gr kabak çekirdeği
50gr kuru kayısı
50gr kuru erik
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı muskat
½ çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı
6-7 yemek kaşığı üzüm pekmezi veya akçaağaç şurubu
Not: Kuruyemiş veya kuru meyvelerin dilediğiniz şekilde alternatiflerini kullanabilirsiniz.
1.Kuru meyveler hariç, diğer tüm kuru malzemeleri geniş bir kasede birleştirip karıştırın, ardından sıvı malzemeleri ilave edin ve çok iyi karıştırın.
2.Geniş bir tepsiye ince bir katman halinde yayın.
3.Önceden 100 dereceye ısıtılmış fırında 1,5 saat kadar pişirin. Her 30 dakikada bir karıştırıp kapatın.
4.Yulafların renk aldığını ve yemişlerin hafifçe yanmadan kavrulup yağlarının çıktığını göreceksiniz. Pekmez ve Hindistan cevizi yağı da aradığımız kıtırlığı sağlayacak.
5.Küp küp doğradığınız kuru meyveleri son aşamada tepsiye ilave edip karıştırın. Tepsi hala sıcak olduğu için kuru meyveler hafif ısınacak, fakat fırına koymadığınız için sertleşmeden istediğiniz yumuşaklıkta kalacaklar.
6. Pekmez kullanmadan yaparsanız eğer 170 derecede 25-30 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Pekmez 100 derece sıcaklık üzerinde pişirildiğinde HMF(Hidroksimetil Furfural) oluştuğu ve bu maddenin sağlığa zararlı olduğu bilindiği için düşük sıcaklıkta uzun süre pişirme yapabilirsiniz. Afiyet olsun.