Muzlu kekin en güzel yanı badem unundan yulaf ununa, glütensizden çikolatalıya, cevizliden yaban mersinliye pek çok malzemeyle uyum sağlayabilmesi. Bu nedenle tarifle sınırlı kalmayıp kişisel zevkinize göre istediğiniz kadar çeşitlendirebilir, denemeler yapabilirsiniz. Yenmediği için kararan muzları değerlendirmek için de oldukça faydalı bir tarif. Özellikle iklim krizinin daha fazla dikkat çeken bir konu haline gelmesi ve artık sürdürülebilir yaşamın bir tercih değil de zorunluluk haline gelmesi, bizi daha az besin atığı üretmeye, bir gıdanın tamamını ziyan etmeden tüketebilmenin yollarını bulmaya yönlendiriyor. Banana bread de bu açıdan hem elmayla hem muzla hem kalan yemişlerle yapılabileceğinden, joker bir besin olarak görülebilir.
3 adet çok olgun orta boy muz
50 gr sıvı yağ veya Hindistan cevizi yağı
100gr Hindistan cevizi şekeri veya beyaz şeker
250gr un
180gr badem veya Hindistan cevizi sütü
90gr vegan bitter çikolata
1 tutam tuz
1 paket karbonat
1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilin
1. Muzları iyice ezin, şeker, süt, yağ, sirke ve vanilya özütü ile karıştırın.
2. Kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın.
3. İki karışımı birleştirin. Ardından doğranmış çikolataları ekleyin, üzeri için bir miktar ayırabilirsiniz.
4. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 50 dakika-1 saat arası pişirin. Hafif nemli ve yumuşak dokulu bir kek kıvamına gelince hazır oluyor. Afiyet olsun.