Dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan Michelin'in İstanbul restoranları listesi açıklandı. 38'inci destinasyon olarak Türkiye'yi listesine alan Michelin'in yıldızlanma derecesi beş kritere göre veriliyor ve her yıldız sayısının temsil ettiği anlam da farklı.
Michelin Yıldızı ürünlerin kalitesi, lezzetin uyumu, pişirme tekniklerindeki hakimiyet ölçüsü, şefin karakteri ve menü arasındaki tutarlılık olmak üzere beş kriter üzerinden değerlendiriliyor. Tek yıldız 'iyi bir restoran', iki yıldız 'yolunuza değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek', üç yıldız ise 'olağanüstü bir mutfak' anlamına geliyor.
15 milyonu aşan nüfusuyla iki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul'u 'dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan kültürlerin bir karışımı' olarak tanımlayan Michelin, şehrin gastronomi köklerini yüzyıllar boyunca sürekli geliştiriş şeklinden övgüyle bahsediyor. Dolmalardan mezelere, envai çeşit salatalardan taze ve kuru meyvelerin ön planda olduğu tariflere ve balık ve kaliteli etleri onurlandıran pişirme tekniklerine dek Türk mutfağı repertuvarının muazzam bir çeşitliliğe sahip olduğunu söylüyor.
Mirasının yanı sıra yerli ve yabancı şeflerin yaratıcılıkla dolu füzyon tariflerini de mutfağında uygulamasına atıfta bulunan Michelin, şehrin yemek yemeyi bir yaşam biçimine dönüştürmesini özellikle vurguluyor.
Dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan Michelin'in İstanbul restoranları listesi şöyle:
Michelin Genç Şef Ödülü'nü Mürver'ün şefi Mevlüt Özkaya kazandı.
Michelin'in dünya çapında seçtiği 15.000 restorandan yalnızca 381'inin aldığı, sürdürülebilirliği ön plana çıkaran restoranlara verilen Yeşil Yıldız ödülünün sahibi Neolokal oldu.
Türkiye'de iki Michelin yıldızı kazanmayı başaran tek restoran Türk Fatih Tutak oldu.