Haftanın Mekanı: Lokanta İst

Başarılı Şef İsmet Saz'ın 1 Mart'ta hayata geçirdiği çiçeği burnunda restoranı Lokanta İst, Türk mutfağına getirdiği modern ve sürdürülebilir yorumla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekan, bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, israfı en aza indiren ve mevsimsel ürünleri ön planda tutan bir anlayışla misafirlerini karşılıyor. Gastronomi tutkunlarına Türk mutfağı özelinde farklı bir deneyim yaşatmak isteyen Şef İsmet Saz'ın Lokanta İst'i, bizim de bu hafta “Haftanın Mekanı” köşemize yerleşiyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
24 Mart 2025 Pazartesi 12:32 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Haftanın Mekanı: Lokanta İst

Şef İsmet Saz, pandemi sürecinde, restoranı Toi'ye ev sahipliği yapıyordu. Ancak bu süreçte Kuruçeşme'de hayal ettiği ve misafirlerine kapılarını araladığı Lokanta İst için yeni bir vizyon geliştirme fırsatı bulmuştu. Çünkü Şef Saz'ın hayatı değişmişti; artık bir ailesi vardı. Üstelik Türk mutfağına dair yeni bir bakış açısı geliştirmek istiyordu. Böylece bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, sürdürülebilirliğin ve gıda israfını azaltmanın sadece moda kelimeler olmadığı, mutfağın temel taşlarına işlendiği bir restoran hayal etmeye başladı.

Şef İsmet Saz

Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için Şef Saz, uzun yıllardır arkadaşı olan ve The New York Times gibi prestijli yayınlara yazılar yazmış, Peru'nun Virgilio Martinez ve İzlanda'nın Gísli Matt gibi ünlü şeflerle kitaplar hazırlamış ve James Beard ödülüne aday gösterilmiş yemek yazarı Nicholas Gill ile iş birliği yaptı. Birlikte, bir Türk restoranının nasıl olması gerektiği konusunda sorular sormaya başladılar... "İstanbul'daki her menü neden benzer yemeklerden oluşuyor?", "Yeni tatları tanıtmak için Avrupa tarzı tadım menülerine mi bağlı kalmalıyız, yoksa bunu mezelerle de yapabilir miyiz?", "İzmir kıyılarında ekosistemi tehdit eden istilacı aslan balığını popüler hale getirebilir miyiz?", "Sebzelerin ve balıkların kullanılmayan kısımlarını değerlendirmenin yollarını bulabilir miyiz ve misafirlerimiz bundan keyif alır mı?"ve "Karnabaharı döner gibi pişirebilir miyiz?" soruları ile Türk mutfağının sınırlarını zorlayarak özgün ve sürdürülebilir bir deneyim yaratma arzusunu ortaya koydular.

Türk mutfağının geleneksel kalıplarının dışına çıkmayı hedefleyen Saz ve Nicholas Gill, böylece Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekanda, istilacı olan aslan balığını, ekosisteme olan zararını azaltmak için mutfaklara kazandırmaktan sebzelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeye kadar birçok yenilikçi fikri hayata geçirmeye başladı.

50 kişilik bir restoran olarak tasarlanan Lokanta İst, mevsimsel malzemelerle hazırlanan hafif bir tadım menüsü sunuyor. Bu deneyim, misafirlerin à la carte menüden seçecekleri ek yemeklerle tamamlanabiliyor. Restoranın barında ise, yenilikçi kokteyller ve tamamen Türk içeceklerinden oluşan özel bir seçki yer alıyor. Şef İsmet Saz'ın en yeni mekanı Lokanta İst, Türk mutfağına çağdaş bir perspektif kazandırıyor.

Adres: Kuruçeşme, Muallim Naci Cad. No:11, Beşiktaş / İstanbul

Telefon: 0212 258 00 29

Instagram: @lokanta.ist

EN ÇOK OKUNANLAR

Renklerin Ritmi: Güngör Taner'in "Noblesse" Sergisi Açıldı

Renklerin Ritmi: Güngör Taner'in "Noblesse" Sergisi Açıldı

1 dakika okunma süresi
"Uzak Şehir"in Yıldızları: Sinem Ünsal & Ozan Akbaba

"Uzak Şehir"in Yıldızları: Sinem Ünsal & Ozan Akbaba

23 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

55 dakika okunma süresi
H&M Studio SS25 ile 80'ler Yeniden Hayat Buluyor

H&M Studio SS25 ile 80'ler Yeniden Hayat Buluyor

1 dakika okunma süresi
Kış Aylarına Özel: 5 Sağlıklı Sebze Çorbası Tarifi

Kış Aylarına Özel: 5 Sağlıklı Sebze Çorbası Tarifi

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı