Glütensiz ekmek sindirim sistemi için dosttur. Glütensiz ekmeğin içindeki besinler tam olarak kullanılır ve bağırsaklardaki dost bakteri popülasyonlarının üretimini teşvik eder.
Glütensiz ekmek; düşük kaliteli, ticari olarak ağartılmış buğday unundan yapılamayacağından, doku ve lezzet sağlamak için diğer içerik kaynaklarını kullanır. Örneğin; tam pirinç unu, ksantan zamkı ve keten tohumu unu, glütensiz ekmek tariflerinde yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
Çoğu insan sindirim problemlerini tedavi etmek için glütensiz bir diyet dener. Bunlar şişkinlik, ishal veya kabızlık, gaz, yorgunluk ve diğer birçok semptomu içerir. Araştırmalar glütensiz bir diyetin, çölyak hastalığı ve çölyaksız glüten duyarlılığı olan kişilerde sindirim semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Malzemeler:
Fırını önceden 200ºC'ye ayarlayın. Sütü küçük bir tavada düşük ısıda ısıtın, ardından biraz soğumaya bırakın. Yumurtaları büyük bir kaseye kırın ve sirkeyi ekleyin. Daha sonra birleşene kadar yavaş yavaş ılık sütü karıştırın.
Un, tuz, şeker ve mayayı başka bir kapta birleştirin. Ardından kuru malzemeleri bir tahta kaşık kullanarak ıslak karışıma yapışkan bir hamur elde edene kadar karıştırın. Zeytinyağını ekleyin, hamuru elinizle bir top haline getirin ve çok yapışkansa biraz un ekleyin.
Daha sonra hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin, nemli bir bezle örtün, ardından ılık bir yerde yaklaşık bir saat veya iki katına çıkana kadar kabarmaya bırakın.
Yükseldikten sonra tepsiyi sıcak fırına koyun ve yaklaşık 35 dakika veya altın rengi olana kadar pişirin. Tel soğutma rafında hafifçe soğumaya bırakın, ardından dilimleyin ve servis yapın.
Afiyet olsun.