Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, ekim ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
30 Eylül 2020 Çarşamba 16:56 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Meyveler: Greyfurt, elma, portakal, armut, muz, mürdüm eriği, üzüm, incir, kızılcık

Sebzeler: Karnabahar, pırasa, lahana, kırmızı turp, havuç, mantar, patlıcan, kıvırcık salata

GREYFURT

Sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunan greyfurt, tam bir C vitamini deposu. Aynı zamanda domatesten sonra da en iyi likopen kaynağı. Bu yönüyle çeşitli kanser türleri üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. İçerdiği antioksidan bileşikler sayesinde vücudun immün sistemini güçlendirici etkilere sahip. Ayrıca, akciğer ve solunum yolu enfeksiyonlarında üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Doğal bir lif kaynağı olduğundan dolayı sindirim sistemine oldukça faydalı etkiler gösteriyor. İçeriğindeki A vitamini sayesinde yara iyileşmelerinde ve göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu da biliniyor.

ELMA

Elma, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin yanında kalp damar sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından da büyük öneme sahip meyveler arasında yer alıyor. C, A, E, K ve B vitaminleri açısından zengin olan elma potasyum gibi birçok mineral içeriğine de sahip. Konstipasyon ve diyare gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi geliyor. Ayrıca vücutta oluşan ödemin atılmasına da yardımcı oluyor.

KARNABAHAR

Karnabahar, 100 gr da yaklaşık 25 kalori içermesiyle diyet listelerinde sıklıkla yer alan, besleyici değeri yüksek, antioksidan açısından zengin bir sebzedir. İçerdiği folik asit, K vitamini, B6 vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez ve fosfor gibi vitamin ve mineraller ile sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip. Diyet lifi açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan sülfür sayesinde de vücut için oldukça faydalı. Yüksek lif oranı içermesinden dolayı sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı etkileri bulunuyor. Antioksidan bileşen içeriği ile oldukça zengin olan karnabahar vücutta serbest radikal oluşumunu önlemeye yardımcı olarak inflamatuar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

“The Devil Wears Prada: Müzikali”nin Kırmızı Halı Şıklığı

“The Devil Wears Prada: Müzikali”nin Kırmızı Halı Şıklığı

2 dakika okunma süresi
Hamid Merati-Kashani'den Unutulmaz Parfümlerin Sırrı

Hamid Merati-Kashani'den Unutulmaz Parfümlerin Sırrı

9 dakika okunma süresi
2024 Aralık Aylık Burç Yorumları

2024 Aralık Aylık Burç Yorumları

23 dakika okunma süresi
Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

7 dakika okunma süresi
2024 Gotham Ödülleri'nin En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

2024 Gotham Ödülleri'nin En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild