LEZZETİN ÇOK SESLİ DAVETKAR YORUMU

Frankie’de, restoranın Executive Chef’i Serdar Madakbaş ile bir araya geldik.

ABONE OL
4 Ocak 2017 Çarşamba 16:20 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi
LEZZETİN ÇOK SESLİ DAVETKAR YORUMU

Nişantaşı Sofa Hotel’in 8. katında, lezzetin çok sesli ve davetkar yorumu haline gelen Frankie’de, retoranın Executive Chef’i Serdar Madakbaş ile bir araya geldik. Madakbaş ile yılbaşına özel hazırladığı menün yanı sıra gastronomi dünyasının yeni heyecanlarını masaya yatırdık.

 

Röportaj: Beyza ÖZEL [email protected] 
Fotoğraflar: Doruk Seymen 

 

Frankie Executive Chef’i Serdar Madakbaş, ekip ruhu, yardımlaşma ve saygı prensiplerini benimseyerek uzun yıllardır, İstanbul’un görkemli mekanlarından Frankie’nin lezzet çıtasını her gün bir adım öteye taşıyor. İlham kaynakları arasında 1990’lı yılların en popüler şeflerinden Charlie Trotter olan başarılı şef, gastronomi dünyasındaki olgunluk sürecini, “Olgunluk dönemecini kavramak belirli bir seviyede ve zamandan sonra edinilen tecrübeler  bütünü anlamına geliyor” şeklinde tanımlıyor.  Nişantaşı Sofa Hotel’in 8. katında artık her İstanbullu’nun vazgeçilmezi olarak anılan Frankie’nin lezzet rotasını belirleyen başarılı isim Serdar Madakbaş ile bir araya geldik. Madakbaş ile yılbaşına özel hazırladığı menün yanı sıra gastronomi dünyasının yeni heyecanlarını masaya yatırdık. 

 

Gastronomi alanında orijinalliği nasıl tarif ediyorsunuz?

Ürünün kendine ait olduğu yer ve tüketimi çok önemli. Örnek vermek gerekirse İstanbul’da bir çok Bursa İskender vardır ama orijinalinin nerede olduğunu herkes bilir. Üretimin ve tüketimin aynı yerde olmasının orijinalliği getirdiğine inanıyorum. Diğer yandan son zamanlarda bir yerel ürünlere ilgi artıyor. Lezzet tutkunlarının yerinde, mevsiminde ve orijinallik kavramları üzerine odaklandığını söyleyebilirim. 

 

Frankie kariyerinizde nasıl bir yeri temsil ediyor?

Çok hareketli ve yoğun bir yeri temsil ediyor diyebilirim. Frankie İstanbul sürekli gelişmeye açık ve  yemek denemelerinin sonu yok. Dolayısıyla yemek deneme özgürlüğüne sahip  keyifli bir dönemde olduğumu söyleyebilirim. 

 

 

Yeni yılda ne tür hazırlıklar var?

Yılbaşı gecesi için çok özel lezzetler hazırladık. Misafirlerimiz bilini osetra hayvar, ekşi krema madre köprüğü ile yemeklerine başlarken surf & turf bıldırcın ızgara, iskenderun karidesi, beyaz havuç püre yanında bezelye ve reyhanla tatlandırılan ıstakoz linguini ile geceye devam ededecekler. Boğazın en özel balıklarından olan lüferin enginar kreması, kök sebzeleri salatası ve narenciye sos ile servis edileceği ana yemek seçeneceğinde  ise dileyen misafirler fırınlanmış panca, kestane, yer elması ile ağır ateşte pişmiş dana trançayı seçebilirler. Bunun yanında Frankie İstanbul’un değişmeyen canlı müzik performans sanatçıları Ödül & Funk Alaturka ile DJ performansının gerçekleşeceği gecede 2016 yılını büyük bir coşkuyla uğurlayacağız. 

 

Şeflerin bir olgunluk dönemeci var mıdır? Varsa siz neler yaşadınız, meslekte tam anlamıyla olgunlaştığınızın sinyallerini veren olay ya da hikaye neydi?

Olgunluk dönemecini kavramak belirli bir seviyede ve zamandan sonra edinilen tecrübeler  bütünü anlamına geliyor. Daha önceden dikkat etmediğim konulara eğilmeye başlıyor, birçok tadı birleştirirken bir süre sonra yalınlığı tercih etmeye başlıyorsunuz. Kullandığım ürün ne ise onun özelliğini çıkarmaya çalışıyor, yeni ürettiğiniz bir yemeği bununla beraber işlemeye başlıyorsunuz. 

Peki, mesleğinizin ruhunu ne öldürür?

Yeni yemek yapma arayışındaki tatminsizlik... Yeni yaptığınız, oluşturduğunuz yemeklerin misafirler tarafından algılanamaması ise mesleğin ruhunu yaralayan en önemli konu. 

Frankie kariyerinizde nasıl bir yeri temsil ediyor?

Çok hareketli ve yoğun bir yeri temsil ediyor diyebilirim. Frankie İstanbul sürekli gelişmeye açık ve  yemek denemelerinin sonu yok. Dolayısıyla yemek deneme özgürlüğüne sahip  keyifli bir dönemde olduğumu söyleyebilirim. 

Yeni yılda ne tür hazırlıklar var?

Yılbaşı gecesi için çok özel lezzetler hazırladık. Misafirlerimiz bilini osetra hayvar, ekşi krema madre köprüğü ile yemeklerine başlarken surf & turf bıldırcın ızgara, iskenderun karidesi, beyaz havuç püre yanında bezelye ve reyhanla tatlandırılan ıstakoz linguini ile geceye devam ededecekler. Boğazın en özel balıklarından olan lüferin enginar kreması, kök sebzeleri salatası ve narenciye sos ile servis edileceği ana yemek seçeneceğinde  ise dileyen misafirler fırınlanmış panca, kestane, yer elması ile ağır ateşte pişmiş dana trançayı seçebilirler. Bunun yanında Frankie İstanbul’un değişmeyen canlı müzik performans sanatçıları Ödül & Funk Alaturka ile DJ performansının gerçekleşeceği gecede 2016 yılını büyük bir coşkuyla uğurlayacağız. 

 

 

Son günlerde yemek yaparken kullanmaktan en keyif aldığınız malzeme hangisi?

Bütün ürünleri seviyorum. Ama son zamanlarda mor patatesi keşfettim. Bu sebzeyi kullanmaktan bu sıralar büyük keyif alıyorum. Bunun yanında kök sebzelerden yine çiğ kereviz ve pancar kullanmak oldukça zevk aldığım iki malzeme. Mevsiminde kereviz kokusu duyumsamak paha biçilmez deneyimlerden. Kimyon tohumu, kişniş tohumu aromaları, anason tohumu ise kış aylarına ayrı bir zevk katıyor.

  
Şimdiki zamanın yeme-içme meraklılarına ne tavsiye edersiniz?

Cesur olmalılar. Çok değişik tatlar var ve her şeyin tadını bilemez insanlar. Ama denemekten korkmamalılar. Bunun yanında biz şefler olarak yorum yaparken cesaretli olmalıyız. 

EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası
2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

7 dakika okunma süresi
İlham Dolu Hikayeler: Ebru Döşekçi
İlham Dolu Hikayeler: Ebru Döşekçi

İlham Dolu Hikayeler: Ebru Döşekçi

5 dakika okunma süresi
Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması
Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması

Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması

2 dakika okunma süresi
İlham Dolu Hikayeler: Demet Sabancı Çetindoğan
İlham Dolu Hikayeler: Demet Sabancı Çetindoğan

İlham Dolu Hikayeler: Demet Sabancı Çetindoğan

8 dakika okunma süresi
İlham Dolu Hikayeler: Simay Bülbül
İlham Dolu Hikayeler: Simay Bülbül

İlham Dolu Hikayeler: Simay Bülbül

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da
Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da