Elif ÖKSÜZ TAŞKIN – [email protected]/ Fotoğraflar: Nicolas Lobbestael, MatteoCarassale
Haziran ayında Singapur’da düzenlenen “The World’s 50 Best Restaurants Awards 2019”, şef Mauro Colagreco önderliğindeki Mirazur’u dünyanın en iyi restoranı seçti.
Aralarında dünyanın dört köşesinden yemek yazarları, eleştirmenler, şefler, restoran sahipleri ve endüstrinin uzman isimlerinin yer aldığı yaklaşık bin kişinin oylarıyla birinci seçilen restoran, Fransız Riviera’sının en popüler restoranlarından biri olarak gösteriliyor.
Fransa’nın ilk kez kazandığı birincilik ödülü, aynı zamanda sınır tanımayan eklektik bir şefi de dünyaya tanıtıyor. Çocukluğu Arjantin’de geçen, aynı zamanda mekanın da sahibi olan Colagreco hem buradaki hem de büyüklerinin İtalyan kökenlerinden hafızasına kazınan lezzetleri Côte d’Azur’daki restoranına yansıtmanın gururunu yaşadığını söylüyor.
19 yıldan bu yana özümsediği Fransız yemeklerinin ise Akdeniz mutfağı olarak tanımladığı menüde izleri görülebiliyor.
Fransa-İtalya sınırında yer alan Mirazur, 1930’lu yıllardan kalma bir villa içinde 2006 yılında Mauro Colagreco tarafından açıldı. Orkidelerin ağırlıkta olduğu bir bahçeyle çevrili mekan, Akdeniz’e tepeden bakan konumuyla ve açılışının ilk yılında aldığı Michelin yıldızıyla biliniyor. Mekanın Colagreco’ya 110 yıllık Michelin Rehberi’nde ilk ‘Fransız olmayan’ üç Michelin yıldızlı şef ünvanını getirdiğini de belirtmeliyiz.
Mutfağa gelirsek; Menton ve Ventimiglia’daki günlük pazarlar, restoranın bahçesindeki meyve ve sebzeler mevsim lezzetlerini ortaya çıkarıyor. Mevsime göre değişen menünün özeti olarak şunu diyebiliriz: deniz, bahçe ve dağlar.