Bugün net olarak gluten içeren yiyeceklerin sadece çölyak hastalarına özgü bir beslenme protokolü olduğunu biliyoruz. Çölyak hastaları da yaşam boyunca sağlıklı yaşamak için glutensiz diyeti oldukça sıkı bir şekilde uygulaması gerektiği de diğer gerçeklerden biri. Fakat son yıllarda şişkinliğim var diyerek sağlıklı kişilerin hem şişmanlamaya neden olarak gösterdiği bu yiyecekleri tüketmemesinin Mayo Klinik Beslenme Uzmanları tarafından özellikle bazı vitamin ve mineral eksikliklerini tetikleyerek sağlıklı yaşam döngüsünü bozabileceği bildirilmektedir.
Gluten içeren birçok yiyecek özellikle bitkisel demir, kalsiyum, diyet lifi, B1, B2, folik asit ve niyasinden zengindir. Bu vitamin ve mineraller sinir sistemi, vücudun enerji üretim mekanizmaları, hormonların yapısı ve metabolizmada kofaktör olarak görev yaptığından glutensiz besinlerle beslenmeye başlayan sağlıklı kişilerde klinik sorunlarda ilk 1 ay içinde kendini göstermeye başlayacaktır. Glutensiz beslenen sağlıklı kişilerde kabızlık, ağızda kötü koku, baş dönmesi, sinirlilik, gerginlik, mutsuzluk ve ağız içinde yaralar en sık görülen sağlık sorunları olduğunu söylemeliyim.