Suyu yudum yudum içmek, günde en az 1.5-2 L arasında şişelenmiş güvenli suyu tercih etmek ve su yerine sıvı açısından başka içecek ile değiştirmemek doğru su içimi açısından dikkat edilmesi gereken en önemli ilke olduğunun altını çizerek yazıma başlamak istiyorum. Su yemek aralarında bolca içilebilecek, yemek öncesi ve sonrasında rahatlıkla tüketilebilecek, oda ısısı-soğuk-sıcak fark etmeksizin günün her anı yaşamsal faaliyetler için gerekli olduğunu da açıkça söylemeliyim. Susamadım günlük aldığım sıvılar susuzluğumu açığa çıkarmadığına göre yeterli sıvı alıyorum fikrinin de hatalı olduğunu belirterek su içiminin vücudumuz için mucizevi etkilerinden bahsetmek istiyorum.
Vücuttaki ağrının nedeni susuzluk
Vücudunuzun bir bölümünde su yetersizliği olduğunda belirli sinyaller, belirtiler ve komplikasyonlar ortaya çıkar. Doğum öncesi, büyüme çağı ve hücrelerin hızla çoğaldığı yetişkinlik sürecinde her hücrenin suya ihtiyacı artar. Hamileliğin ilk aylarında görülen rahatsızlıkların hemen hepsinin temeli susuzluğun sinyalleridir. 25 yaşından sonra su yerine şekerli, tatlandırıcılı gazlı ya da kolalı içecekleri yemeklerle, aralarda içmek susama duygusunun gün içinde azalmasına sebep olur. Kronik dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması; hücre içi suyun hücre dışı suya oranını azaltır. Ve yaş ilerledikçe hazımsızlık, romatizma, sırt – bacak ağrısı ve baş ağrıları susuz olan vücudun ya da yeterli su içmemenin getirdiği ilk sinyaller olarak ortaya çıkar.
Dehidratasayon bağırsakları ve mideyi etkiler
Vücudun susuzluğunda ilk hastalık hazımsızlık olarak karşımıza çıkar. Yeterince su içmediğinizde zamanla mide ve kalın bağırsağın zarı yapısı bozulur ve bu organların salgılanan aside karşı engelleme yeteneği azalmasına neden olur. Ve böylece gastrit ve ülser riski artar ki bu hastalıkların temeli susuzluktan kaynaklanır. Su içimi ile zarın yapısındaki zayıflama giderilir, şikayetler de ortadan kalkar. Karnın alt bölgesinde beliren kolit ve yalancı apandisit ağrısının kesin sebebi vücudun o bölgesinde oluşan susuzluktur. 2 büyük bardak suyu yudum yudum içtiğinizde hemen ağrıyı yok edebilirsiniz. Mide fıtığı; midenin üst bölümünün göğüs boşluğuna doğru yer değiştirmesidir. Bu durumda sindirim güçleşir, mide asidi yemek borusuna hareket ettiğinden şiddetli ağrı oluşur. Bu ağrıyı gidermenin tek yolu 2.5 L suyu gün içinde bölerek içerseniz mideden salgılanan asidin olumsuz etkilerini azaltacak ve ağrılardan da kurtulacaksınız.
Romotoid artirit ve sırt ağrılarının doğal ilacı sudur
Eklemlerdeki kemiklerin kıkırdak yüzeyleri önemli miktarda su içerir. Bu su eklemlerin hareketinin sağlanmasında görevlidir. Yeterli su içeren eklem kıkırdağı kan ile beslenerek fonksiyonunu sağlar. Susuz kalan eklemlerde şişme, yumuşama ve sürtünme ile şiddetlenen ağrılar başlar. Eklem hastalıkları genelde nedeni bilinmeyen ve tedavisi güç olan hastalıklardır. Ve bu tip eklem iltihaplarında ağrı dayanılmaz boyutlara ulaşır. Bu ağrıları kesmenin en doğru yolu doğru miktarda su içmekten geçer. Su içmeye başladığınızda ve bu suyu güne eşit olarak bölüp yavaşça içtiğinizde iyileşme beklenen en doğru yanıt olarak karşımıza çıkar.
Sırt ağrısının temel sebeplerinden biri de susuzluktur. Omurganın eklemleri ve onların disk yapıları depolanan suyun hidrolik özelliğine bağımlıdır. Vücut ağırlığının % 75’ini taşıyan lumbar diskin bu işlemi yapabilmesi o bölgede depolanan suyun hacmine bağlıdır. Geri kalan % 25’i de diski çevreleyen bağ dokusu sayesinde desteklenir. Vücudun susuz kalmasında en çok etkilenen sırtın en son bölgesinde başlayan ağrı ilk sinyaller olarak karşımıza çıkar. Boyun disklerindeki sıvı dolaşımı da diskler arasındaki sıvı sayesinde olur. Eğer boyun ağrısı başlarsa yeterli su içimi ile ağrıyı kendi kendinize kolayca tedavi edebilirsiniz.
Su içimi ile gelen mucizeler:
1. Stres ve depresyona karşı su için. Susuz kalan vücutta beyinde enerji oluşumu düzeyi azalır, beyin fonksiyon işlevlerinde gerileme oluşur. Uzun süre yetersiz su içimi stresi tetikler. Vazopressin ve endorfin hormonlarının da işlevi bozularak depresyon ile stres iç içe geçer. 10 bardak su stresi atar, depresyonu önler.
2. Tansiyon hastalığını önler. Tansiyon yükselmesi vücut suyunun yetersizliğine karşı bedenin adaptasyon sürecidir. Damarlar, kan hacmi ve dokuların gereksinime uygun su içimi olduğunda damarlar su kaybını önler ve tansiyon artmaz. Tamsiyon hastaları su alımını yavaş yavaş arttırmalıdır.
3. Kolesterolü düşürür. Kandaki kolesterolün artmasının nedenlerinden biri yine vücudun susuz kalmasıdır. Kolesterolünüz yüksek ise 2 ay boyunca yemeklerden önce bol su için. Yaklaşık 30-50 birim kadar kolesterolünüzü düşürebilirsiniz.
4. Su kilo aldırmaz. Su doğal yapısındaki mineraller sayesinde açlık ve tokluk merkezlerini, susama merkezinden bağımsız olarak kontrol altında tutmada da görev yapar. Su yerine içilecek her türlü içecek yemek alımını arttırmakta, beyinde haz resptörlerini çoğaltarak şişmanlamayı tetiklemektedir.
5. Astım ve alerjide de bol su için. Histamin alerji ile astımın oluşmasını sağlayan vücutta üretilen maddedir. Su içmediğinizde histamin üretimi artabilir. Astım hastalığında akciğer dokusunda, organ susuz kaldığında histamin üretimi de artar. Su içtiğinizde astım krizleri, alerjik reaksiyonlarda yavaşça bedeni terk etmeye başlar.
Hastalıktan koruyan su içimi ile ilgili çarpıcı önerilerim:
• Günlük normal ihtiyacınızın dışında her 1 bardak kahve içtiğinizde vücudu dehidratasyona uğratmamak için kahve içimi ardından 2 büyük su bardağı su için.
• Yine günlük su ihtiyacınızın dışında her bir bardak çay için de diüretik etkiyi azaltmak için 1 büyük bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
• Sabah uyandıktan sonra, gece yatmadan önce büyük bardak su için. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinize başlamadan 1 büyük bardak, bu ana öğünlerin ardından yine 1 bardak su için.
• Su içtiğinde vücudun tuz dengesi normal olmaz ise içtiğin suyun etkisi de hastalık koruyacak şekilde vücudu doyurmaz. Günde 1 çay kaşığı kadar tuz tüketiminin üzerine çıkmamayı sağlayın.
• İdrar renginizi kontrol edin ve her zaman berrak, renksiz olmasını sağlayın. Bu yeterli suyu içtiğinizin tek göstergesi olacaktır.
• Sağlıklı yaşamda alkol önermem ancak alkol kullandığınız zaman her 1 kadeh veya 1 duble seçtiğiniz alkole karşın 3 büyük bardak su içmeniz gerektiğini hatırlatmalıyım.
• Spor yaparken kasların su ile doyurulması sporda performansı arttırır ve kasların daha enerjik olmasını sağlar. Spor boyunca günlük su ihtiyacınıza ek olarak her yarım saatte bir 5oo’er mL su için.
• Böbrek taşı oluşumundan korunmak için suyu ne sıcak ne soğuk en doğrusu oda sıcaklığında içmek gerektiğini unutmayın.
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ