Öncelikle kırmızı ve beyaz etlerin yağı en az olan kısımlarını satın alırsanız sofranıza daha az kalori servis edeceğinizi unutmamalısınız. Marine ederken 1 kg tavuk ya da kırmızı ete yaklaşık 1 yemek kaşığını geçmeyecek kadar zeytinyağı ve 1 paket fırın çeşnisi kullanarak kalite, lezzet oranını artırabilirsiniz. Çünkü fırın çeşnileri; beyaz ve kırmızı etleri pişirirken birçok taze otların kurutulmuş şekillerinin harmanlanması sayesinde lezzeti artıran baharat çeşitleridir. Çeşniler kekik, fesleğen, sarımsak, susam, acı kırmızı biber, kişniş ve kereviz gibi sebzeleri içerdiğinden pratik kullanımları açısından da mutfakta zaman kazanmaya yardımcı olur.
Beslenme uzmanı olarak güvenilir markaların et, salata ve sebzeler için özenle hazırlanmış fırın çeşnilerini hem pratik kullanımı hem de doğru yiyeceğe doğru çeşni seçimini sağlamak açısından güzel bir seçenek olduğunu söylüyorum. Çünkü hangi eti kullanırsanız kullanın baharatlar, etin lezzet duygusunu en yüksek düzeyde vermesini sağlamak için en büyük yardımcıdır. Örneğin tavuk için dağ kekikli ve susamlı, baharatlı ve sarımsaklı ya da kekikli ve fesleğenli karışımları yemeklerinizi lezzetlendirmek için iç rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu çeşniler ile hazırladığınız sebze ve etlerinizi fırın torbası ile fırınınızda besin değerlerini de koruyarak pişirebilirsiniz. Bu arada hatırlatmakta fayda var; sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri olan fırın torbasında sebzeleri ve etleri taze otlar veya baharatlarla harmanlayarak pişirmek yemeğinize daha fazla lezzet katacaktır.
Duyusal, besinsel, mikrobiyolojik ve kimyasal bozulmalarını önlemek için çeşniyi evinizde kendiniz hazırlayacaksanız tane baharatları hemen öğütülerek kullanmak, öğütülmüş halde olanları ise kalitesinin ve kokusunun korunması için paketi açıldıktan sonra kapakları sıkı kapalı cam kavanozlarda serin, ışıksız ortamda saklamanızı öneririm.
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ