2009 yılında şekere alternatif ürünlerin antioksidan seviyelerini inceleyen bir çalışmada
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış.
Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış. İkinci sırada ise doğal pekmez yer alıyor. Fakat in yüksek ısılarda kullanılmaması gerekiyor. Bu yüzden hurma şekeri daha iyi bir alternatif olabilir. Özellikle Arap ülkelerinde hurmanın kurutularak toz haline getirilmiş şekeri satılıyor. Ülkemizde nadiren gördüğümüz bu yapıdaki şekeri görürseniz mutlaka alın ve tatlılarınızda doğal şeker olarak kullanın derim.
Evde hurma şekerini de püre şeklinde kendiniz yapabilirsiniz.
Ev Yapımı Hurma Şekeri- Püresi
15 adet hurmayı 30 dk. ılık suda bekletin ve daha sonra çekirdeklerini çıkarın. Kabuklarını soyun. Blendere attığınız hurmaların üzerine bir Türk kahvesi fincanı kadar su ekleyin. İyice pürüzsüz püre haline gelene kadar blenderda parçalayın. Püre veya marmelat kıvamına gelen hurma püresini kavonoza boşaltın ve buzdolabınızda saklayın.
Tatlılarınızı- keklerinizi yaparken 2 veya 3 çorba kaşığı şeker yerine ekleyin.