Tip 2 Diyabetli hastalar taze meyveler yerine aynı porsiyona tekabül edilen karbonhidrat miktarını aşmadığı sürece taze meyve yerine kuru meyve de yiyebilirler. Fakat kuru meyveler içinde siyah çekirdekli kuru üzüm ile yapılan önemli bir araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalarda sağlıklı beslenme planında her ara öğünde yenildiğinde kan şekerini düzenlediği ve kalp hastalıklarından da koruduğu ortaya çıktı. The Physician and Sport Medicine dergisinin 2015 Haziran ayında yayınlanan önemli araştırmada; 51 Tip 2 Diyabetli hastaya 12 hafta boyunca ara öğünde koyu siyah çekirdekli kuru üzüm yedirilerek kan şeker düzeyi ve kalp hastalıkları kan biyokimya takibi yapılmıştır.
Araştırma sonucunda ara öğünlerde kuru üzüm yiyen Tip 2 Diyabetli hastaların açlık ve tokluk kan şekerlerinde düşme ve kolesterol düzeylerinde belirgin azalma gözlenmiştir. Kuru üzüm yüksek diyet lifi içerir. Ve kan şekerini yavaş yükselten früktoz karbonhidratından zengindir. Ayrıca kuru siyah üzüm bolca polifenol, fenolik asit, taninler, resveratrol ve kuersetin antioksidanlarını yüksek düzeyde içermektedir. Bilim adamları araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalara glisemik indeksi düşük olan kuru siyah üzümü hem lezzet hem tatlı ihtiyacını azaltmak hem de kan değerlerindeki olumlu değişimleri hastalarda tedavinin seyrine olumlu etki yaratmak adına badem ile beraber 2 yemek kaşığı kadar yenmesinin yararlı olduğunu açıklamıştır.
Araştırmayı yapan bilim uzmanları; Tip 2 diyabetli hastaların kan şeker düzeylerini kontrol ederken kalp hastalıklarından korunması için doymuş yağlardan uzak durması gerektiğini ve sağlıklı yeme sistemlerinde sağlıklı protein içeren yumurta, balık, yağsız süt ve süt ürünlerini yemeleri gerektiğinin altını çizmişlerdir. Ayrıca bol taze sebze, az miktarda taze meyve, kuru yemişler, kuru baklagiller ve rafine edilmemiş tahılları düzenli tüketen Tip 2 Diyabetli hastaların kalp hastalıklarından korunduğunu da bildirmişlerdir.