Birçok kişinin muzdarip olduğu "tatlı krizi" sorununun altında, metabolik veya beslenmeyle ilgili çeşitli nedenler yatabilir. Metabolik nedenlere baktığımızda, ilk aklımıza şeker metabolizması bozuklukları gelir. Özellikle insülin direncine sahip bireyler sık sık hipoglisemiye girip tatlı ihtiyacı duyabilirler. Şekerli yiyecekler yedikçe de bu istekleri daha da artacağından, içinden çıkılamaz bir kısır döngüye girebilirler. Ayrıca, 'polikistikover sendromu', demir, krom, magnezyum gibi mikrobesin eksiklikleri, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar da tatlı krizlerini tetikleyici etki gösterebilir. Bunların yanında, altta yatan metabolik bir neden olmasa da hatalı beslenme alışkanlıkları nedeniyle de tatlı krizleriyle karşı karşıya kalabiliriz.
Beslenmenizde doğru karbonhiratı seçmek ve doğru ölçüde yemek önemlidir. Eğer beyaz unlu gıdalar, şekerli yiyecekler, pirinç, patates gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekleri sık sık öğünlerinizde bulundurursanız, bu sizin devamlı olarak karbonhidrata dolayısıyla şekerli yiyeceklere ihtiyacınızı arttırır. Bunlar yerine karbonhidrat tercihi olarak esmer unlu gıdalar, bulgur, kurubaklagil gibi kompleks karbonhidratları seçerseniz, tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca karbonhidratın türü gibi miktarı da önemlidir. Öğünlerinizin sonunda az miktarda karbonhidrat tüketmek gerekir. Eğer gün boyu hiç karbonhidrat tüketmezseniz; gün sonunda, gece vakitlerinde bu size tatlı krizi olarak geri dönecektir. Veya aşırı miktarda tüketirseniz de yine daha fazla karbonhidrat ihtiyacınız olacaktır. O yüzden ölçülü miktarda, doğru karbonhidratı öğünlerinizde bulundurmak önemlidir.
Yeterli miktarda lif tüketmemek de kan şekerinin dengesiz seyretmesine ve tatlı krizlerine neden olabilir. Yiyeceklerdeki lifler, mide boşalmasını geciktirerek, kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesini engellerler. Dolayısıyla uzun süre tok kalmayı sağlayarak, tatlı krizlerini önlemiş olurlar.
Meyve, çikolata, patates, pilav, makarna veya herhangi tatlı bir yiyeceği; yanında protein veya yağ kaynağı ile tüketirseniz kan şekerinizin hızlı yükselip hızlı düşmesini önleyerek; sonrasında tekrar bu tip yiyeceklere yönelmezsiniz. Örneğin, çikolata yiyeceksiniz yanında süt için veya patatesli bir yemeğin yanında mutlaka yoğurt yiyin ya da bir dilim baklava yemek istiyorsanız yanında ayran tüketin.