Beslenmenizde yapacağınız hatalar meme kanseri riskini artırırken seçimlerinizde yapacağınız bazı değişiklikler ise sizi meme kanserinden korumaya yardımcı olabilir.
Kanserin her türünde doğru besinlerle ilerlemek çok büyük önem taşır. Sarımsak ve soğan içerdikleri bazı bileşenler ile bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Soğan ve sarımsak içeriklerindeki alisin maddesi meme kanseri riskine karşı koruyucu bir özellik gösterir. Soğanı günlük beslenmenizde salatalarda ve yemeklerinizde, sarımsak da aynı şekilde çiğ olarak salatalarınızda veya yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz. Sarımsağı soyduktan hemen sonra pişirmek anti-kanser etkisini yok edebileceğinden soyduktan 15 dakika sonra yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Önlem amaçlı doğru besinleri seçtiğimiz kadar o besinleri düzenli tüketmemiz de çok önemli. Önemli bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayı, -kanser hücrelerinin oluşumunda bir kalkan görevi gören- içine sıkacağınız limon ile C vitaminini artırarak tüketmeniz yararını daha da artırmaktadır. Yeşil çay+limon ikilisini ödem sorunlarında da kullanabilirsiniz. Ancak günde iki fincan üzerine çıkmamakta fayda var.
Yüksek lif, kompleks karbonhidrat içeriğiyle baklagiller toksik maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırır ve bu etkileriyle de kanser riskini azalttığı bilinmekte. Baklagiller içinden özellikle nohut, barbunya meme kanserine karşı korumada yüksek lif içeriğiyle ön plana çıkar. Vegan beslenmesinde de sıklıkla bitkisel protein kaynağı olarak kullandığımız baklagilleri gün aşırı olarak beslenme reçetelerinize ekleyebilirsiniz.
Beslenme reçetelerinde sıklıkla yer verdiğimiz meyve ve sebzeler antioksidan ve antikarsinojen özellikleriyle meme kanserine karşı koruyucu besinler içinde çok önemli yer tutar. Meyveleri sabah kahvaltılarında yulaf kaselerinde, peynir yanında veya ara öğünlerde tek başına, yanında kuruyemişle hatta salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam öğünlerinden de en az birinde mutlaka sebzelere yer vermelisiniz. Meyvelerden özellikle ananas, mor üzüm, orman meyveleri, nar antioksidan içerikleri yüksek olan meyvelerdir. Sebzeler için ise brokoli, enginar, tatlı patates, lahana gibi besinler yüksek antioksidan ve antikarsinojen içerikleriyle meme kanserine karşı korumada öncelikli olarak tüketebileceğiniz besinler arasındadır.
Probiyotik özelliğiyle bağırsak sağlığına faydası bilinen kefirin aynı zamanda düzenli tüketimi araştırmalara göre kanser riskini %55 oranında azaltır. Özellikle de evde kendimizin mayalayarak hazırladığı kefir düzenli tüketildiğinde meme kanserine karşı koruyucu özellik gösterir. Ara öğünlerinizde bir bardak tüketeceğiniz kefir ile bağışıklığınızı da güçlendirerek meme kanserine karşı koruyucu önlem alabilirsiniz.
İdeal kilonuzun altında veya üstünde olmak hastalıklara davetiye çıkarabilir. Özellikle aşırı yağlı vücutlarda meme kanseri riski daha çok artmaktadır. Bu sebeple besinlerinizi aşırı yağlı, kızartma veya kavurma gibi sağlıksız yöntemlerle tüketmek yerine fırında ya da ızgara ya da haşlama gibi yöntemlerle tüketebilirsiniz. Tabağınızı oluştururken de et gibi yağlı besinlerden bir avuç tüketirken, antioksidan içeriği yüksek sebzelere ise iki avuç olacak şekilde yer vermelisiniz.