Probiyotikler sağlık yararı olan canlı mikroorganizmalardır. Genellikle yararlı bakteriler olan probiyotikler, vücudunuz ve beyniniz için oldukça fayda sağlar. Sindirim sağlığını iyileştirebilir, depresyonu azaltabilir ve kalp sağlığını teşvik edebilir.
Probiyotik besinler ise insan sağlığı için faydalı olan bu canlı probiyotik mikroorganizmaları yeterli miktarda içerebilen besinler olarak tanımlanır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, Sayı (28157): "Bir yiyecek veya içeceğin probiyotik olarak tanımlanabilmesi için son kullanma tarihine kadar belirli miktarda canlı mikroorganizma içermesi gerekmektedir."
Evde mayalanan veya endüstriyel olarak fermentasyon sonucu üretilen yoğurt veya kefir probiyotik mikroorganizma içerir. Ancak bu probiyotik mikroorganizmaların sağlık etkilerini gösterebilmeleri için gerekli olan probiyotik düzeyine ulaşamazlar.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise probiyotiklerin sağlık etkilerini gösterebilmeleri için insan sindirim sistemine canlı ulaşabilmeleri gerekir. Ayrıca probiyotik bakteriler bağırsakta geçici olarak çoğaldıkları için ancak düzenli olarak tüketildiklerinde sağlık etkilerini gösterebilirler. Probiyotik mikroorganizmaları içeren besinleri ne kadar düzenli tüketirsek sağlığımız için o kadar iyi olur. Probiyotik besinlere; yoğurt, kefir, laktik asit bakterilerinin fermente edilmesiyle oluşan lahana ve salatalık turşusu örnek verilebilir.
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüketim Önerisi: Haftada 2-3 kere aç karnına bir bardak içebilirsiniz.