Uzak Doğu'dan gelip son yıllarda ülkemizde de bir hayli popüler olan ve hem renksiz hem de kokusuz yapısıyla oldukça merak uyandıran beyaz çay, sağlıklı oluşu nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Hafif bir bitki çayı olduğu için insanların keyifle tükettiği bu çay; yeşil çaya alternatif arayanlar için keyifli bir seçenek haline geldi diyebiliriz. Beyaz çay 'camellia sinensis' ismi verilen bir bitkiden üretiliyor.
Bahar geldiği zaman çiçek açmayan bu bitkinin çay yapraklarının özenle toplandığını görüyoruz. Sonrasında hiçbir işlem görmeden bu yapraklar doğal şekilde kurutuluyor. Aslında yalnızca bu kurutma işlemi ile beyaz çay elde edilmiş oluyor. Beyaz çay, özellikleri bakımından içerisinde antioksidan zengini 'kateşin' maddesini bulunduruyor. Aynı zamanda beyaz çay, dünya çapında değeri en yüksek olan çaylar arasında gösteriliyor. Antioksidan bakımından beyaz çayı oldukça zengin yapan 'kateşin' maddesi, çay yaprakları çay hasadından önce toplandığı için korunmuş oluyor. Bu sayede ortaya kendine has bir aroma çıkıyor.
Genellikle Hindistan, Çin, Tayvan, Nepal, Sri Lanka ve Tayland bölgelerinde yetişiyor. İçerisinde 'teaflavin', 'tearubigin', 'tanin', 'kateşin' ve 'kafein' gibi maddelerin yer aldığı beyaz çaya, özellikle bu bölgelerde yoğun şekilde bir talep olduğu için üretilen çaylar kısa sürede tüketiliyor. Bu talep de beyaz çayı dünya genelinde çok daha değerli bir hale getiriyor.
Beyaz çaylar üretim yöntemlerine göre de çeşitli türlere ayrılıyor. Özellikle bir beyaz çay çeşidi olan 'gümüş kadife', hem daha yoğun olarak tüketiliyor hem de daha hafif bir tada sahip. Zaten en yüksek ekonomik getiriye sahip olan çayın da 'gümüş kadife' olduğundan bahsedilebilir. Beyaz çayın beyaz şakayık çeşidinin ise diğer türlere göre altın sarısı bir rengi bulunuyor. Bunların yanı sıra Seylan beyazı, Afrika beyazı ve Darjeeling beyazı da beyaz çay çeşitleri arasında yer alıyor. İnsanlar tarafından sıkça merak edilen beyaz çay yeşil çay farkı ise genellikle çay yapraklarının toplama ve işleme süreçlerinin değişkenlik göstermesinden meydana geliyor. Siyah çaya göre, daha az coğrafi bölgede yetiştiği ve çay bitkisinin tepe noktasından toplanarak daha az üretim sağladığı için fiyat olarak daha pahalı.
Beyaz çay içindeki antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen sayesinde sağlık için çok faydalı etkilere sahip. Beyaz çayın faydaları neredeyse saymakla bitmeyecek kadar çok. İnsanların sağlıklı beslenme açısından diyetine eklemeleri gereken bu çay, içeriğindeki 'kateşin' isimli antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor, kan damarlarını genişletiyor ve kalp sağlığını koruyor. Bunun yanı sıra yağ yakımı konusunda da oldukça etkili olan beyaz çay, insanların kilo vermesini kolaylaştıran bir etkiye de sahip.
Vücutta serbest radikallerin oluşumunu engellemesi, cilt yıpranmalarının önlenmesi, hücrelerin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin korunması, yüksek tansiyon ve kolesterolün dengelenmesi, diş sağlığının korunması, diyabetin etkilerinin azalması ve beyin ile zihin gelişiminin desteklenmesi, bu çayın faydaları arasında yer alıyor. Ayrıca fenol içeriği yüksek olan beyaz çay, kişinin kendini daha genç hissetmesini ve görünmesini sağlıyor.
Beyaz çayın içerisinde pek çok çaydan daha az miktarda kafein yer alıyor. Bu nedenle kafein tüketimini azaltmak isteyenler için tercih edilebilir. Beyaz çayın faydaları arasında stres kaynaklı gerginlikleri azaltmak da yer alıyor. Gün içinde kendinizi sık sık gergin ve sinirli hissediyorsanız yeterli miktarda beyaz çay tüketerek kendinizi sakinleştirebilirsiniz. İdeal bir kafein miktarına sahip olan beyaz çay, bu özelliği sayesinde de vücuttaki yağ yakımını hızlandırıp, kilo verme sürecini daha kolay bir hale getiriyor.
Beyaz çay hazırlamak konusunda bilmemiz gereken ilk şey asla kaynar su kullanmamak. Kaynar su, beyaz çayın narin lezzetini bozup, antioksidan özelliğini azaltıyor. Beyaz çay için ideal su sıcaklığının 76 ila 85 C arasında olması gerekiyor. İyi bir beyaz çay hazırlamak için suyu kaynattıktan sonra, beş dakika kadar bekletmelisiniz. Daha sonra beyaz çay yapraklarını suya koyarak çayınızı demleyip ardından 1-2 dakika daha bekleterek süzebilirsiniz. Günde en fazla iki fincan kadar tüketilmesi yeterli.