Nisan Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, nisan ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
ABONE OL
31 Mart 2021 Çarşamba 15:32 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Meyve ve Sebzeleri

Nisan Ayı Sebzeleri


Enginar: Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinden oldukça zengindir. Ayrıca lif yönünden zengin olması nedeni ile de sindirime yardımcıdır. Demir eksikliğinde içeriğinde bulunan demir nedeni ile tercih edilmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcıdır. Potasyum içermesi nedeni ile tansiyonun düzenlenmesine yardımcıdır. Kolesterolün düşmesinde önemli etkileri bulunmaktadır. İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde anti-kanserojen etkiye sahiptir.

Semizotu: Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür. Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotunun, kalp damar sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır. Semizotu pek çok cilt sorununu iyileştirmede etkilidir. Ciltte oluşan leke ve kırışıklıkları giderirken, tenimize sağlıklı bir görünüm verir.Kuşkonmaz: Kuşkonmaz, kalp-damar, üreme, bağışıklık ve kemik sağlığı için çok faydalıdır. Depresyona karşı en etkili bitkilerden biridir. İdrar yolu sağlığını korur ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin etkisini azaltır. Bolca folik asit içerdiği için uzmanlar hamilelik döneminde tüketilmesini önermektedir. 100 gramında yalnızca 24 kalori bulunmaktadır. B, K, C, A vitaminlerinden zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde anne karnında olan bebeğin kemik gelişimine katkıda bulunur. Taze soğan: Soğanda bulunan maddeler kalp krizinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bol soğan tüketmek kan basıncı üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. HDL seviyesini artırarak da koruyucu etki sağlamaktadır. Bol antioksidan özelliği sayesinde antikanserojen etki göstermektedir. Taze soğanın özellikle beyaz başları C vitamini, yeşil kısmı ise beta karoten için iyi bir kaynaktır.

Bezelye: Bezelyede bol miktarda bulunan kumarestrol adı verilen koruyucu polifenol'ün özellikle mide kanseri gibi hastalıkları önlediği bilinmektedir. Antioksidanların etkisiyle birleştiğinde bezelyenin anti-enflamatuar (iltihabı önleyici) özellikleri, kırışıklıkların ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur. İçindeki yüksek lif ve protein içeriği şekerin sindirimini yavaşlatır. Bezelye fazladan şeker içermez ve bu nedenle vücutta kan şekeri düzenlemesini sağlar.

Nisan Ayı Meyveleri


Çağla: Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Çağla fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko mineralleri içerir. Lif açısından zengindir. Ayrıca A, B, C ve E vitaminleri bulunur.

Elma: Kemik sağlığı, diyabet, Alzheimer hastalığı, normal yaşlanma sırasında bilişsel düşüş, gastrointestinal (mide- bağırsak) koruma üzerinde olumlu etkileri vardır.

Erik: A, B ve C vitamini, bakır, potasyum, fosfor ve demirin iyi bir kaynağıdır. İçeriğindeki B vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. İçeriğindeki potasyum, böbreklerin çalışmasını destekler. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık durumunda kuru erik tercih edilmelidir. Bağırsakları çalıştırması nedeniyle düzenli tüketimi sonucu kolesterol seviyesinde düşüş, bağırsak kurtlarının tedavisi ve kolon kanserine karşı koruyucu olarak tüketilebilir.

Çilek: Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur. Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır. Potasyum oranı yüksek olan çilek, böbrek ağrılarını dindirir ve böbreklerde oluşan taşların çok daha kısa bir süre içerisinde düşmesini sağlar. Çilek sadece potasyum değil C ve E vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. Mevsim geçişlerinde grip ve nezle olan kişilerin daha kısa bir zamanda iyileşmesini sağlar. Şişkinliğe neden olan ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Limon: Dolaşım sistemi problemleri; kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahip olmakla birlikte, gebelerde varis oluşumunu engelleyici bir özellik taşımaktadır. Sindirim sistemi problemlerini; mide asidini nötralize edici ve bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi ile gastrointestinal reflü gibi hastalık şikâyetlerine iyi gelmektedir. Ayrıca bulantı, hazımsızlık ve kabızlıkta rahatlatıcı bir etki göstermektedir. Üriner sistem problemlerini; üroloji derneklerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, kolesterolü çözebilen bir ajan olması nedeniyle, bazı tip böbrek taşlarının oluşumunu engellediği saptanmıştır.

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Kışa Özel Nail Art Trendi
Kışa Özel Nail Art Trendi

Kışa Özel Nail Art Trendi

1 dakika okunma süresi
New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Paris'in En Trend 5 Restoranı
Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği
“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?