Fransız lastik üreticisi Michelin’in yayınladığı bir dizi rehber kitap, yüzyılı aşkın süredir gastronomi dünyasının odak noktasında. Michelin’in kırmızı kitapçığı her yıl basılırken, dünya çapında restoranlar en çok üç adet verilen yıldızlardan bir tane alabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Peki Michelin rehberi ne zaman basılmaya başladı? 1900 yılında Édouard ve André Michelin kardeşler Fransa’da otobanda seyreden araçlar için Michelin Rehberi’ni yayınlarlar. 1904’te Belçika için bir rehber yayınlayan kardeşler, 1909’da rehberin Fransa edisyonunu İngilizce basarlar. I. Dünya Savaşı sırasında rehberin baskısı durdurulsa da savaş sonrasında Michelin rehberi yeniden baskıya girer. 1922’de rehber başına 750 frank alan kardeşler, aynı yıl rehbere belli başlı kategoriler eklerler. Reklam sayfaları çıkarılan rehberin restoran bölümü o kadar ilgi çeker ki kardeşler anonim bir şekilde restoranları gezip eleştiren bir takım kurarlar. 1926’da ilk kez restoranlara yıldız verilmeye başlanır. İlk başlarda restoranlar tek yıldız ile yetinmek durumunda kalır.
1936’da ise “İyi Restoran”lara bir yıldız, “Çok İyi Restoran”lara iki yıldız, “Fevkalade Restoran”lara üç yıldız verilmeye başlanır. İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında rehberin baskısı tekrar durdurulsa da 1944’te rehberin 1939 edisyonu askeri kullanım için yeniden basılır. Günümüzde dünyanın dört bir tarafında 100’ün üzerinde Michelin yıldızlı restoran bulunuyor. Anonim denetmenler restoranlara geliyor, yemekleri deniyor ve restoranları notlandırıyorlar. Michelin tarafından karşılanan yemeklerin restoranlar tarafından ikram edilmesi ise kesinlikle yasak. Denetmenlerin anonim kalmasına o kadar önem veriliyor ki şirketin yöneticileri bile onları tanımıyor. 1955’den beri Michelin’in, restoranları “Uygun Fiyata Çok İyi Yemek” başlığı altında da değerlendirdiğini söylemeden geçmeyelim.
Michelin’e ek olarak 2015’te Paris’te yayınlanmaya başlayan La Liste’in, İngiliz medya şirketi William Reed tarafından yayınlanan The World’s 50 Best Restaurants listesinin ve her yıl verilen Chefs’ Choice ödülünün de lezzet tutkunlarını büyülemek için birbirleriyle yarışan restoranları onurlandırdığını belirtelim. Michelin’in tarihini öğrendikten sonra en yakınınızdaki Michelin yıldızlı restoranda yemek yemek farklı bir deneyim olacaktır diye tahmin ediyoruz.
• AMADOR
Instagram: @restauranteamador
• GERANIUM
Instagram: @restaurant_geranium
• GUY SAVOY
Instagram: @guysavoy
• LE BERNARDIN
Instagram: @lebernardinny
• ALAIN DUCASSE
Instagram: @alainducasse
• MARTIN BERASATEGUI
Instagram: @martinberasategui
• NOMA
Instagram: @nomacph
• MIRAZUR
Instagram: @restaurantmirazur
• LA DAME DE PIC
Instagram: @ladamedepiclondon