Eylül Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, eylül ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
ABONE OL
4 Eylül 2020 Cuma 18:20 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri

Eylül Ayı Meyveleri

Şeftali: Lif ve potasyum bakımından zengindir. İçeriğindeki lutein, zeaksantin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidan içerir.

Mürdüm eriği: Yüksek C vitamini ve lif oranıyla öne çıkar, ara öğünlerde tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

İncir: Antioksidanlar ve A,E,K vitaminleri gibi birçok vitamin içerir, liften zengindir. Diyette, özellikle diyabet hastaları için porsiyonu kontrollü olmalıdır.

Üzüm: Güçlü bir antioksidan olan resveratrolü içerir. Kalsiyum, demir, fosfor, folat, selenyum gibi mineraller açısından da zengindir. Diyette bir küçük salkım rahatlıkla tüketilebilir.

Kavun: Kalsiyum, demir ve potasyum içerir. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekler. Diyabet hastaları kontrollü tüketmelidir.

Karpuz: Yaz aylarında diyette en sevilen meyvelerden biridir. Yüksek oranda su ve lif içerir. A ve C vitaminlerinden zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler.

Eylül Ayı Sebzeleri

Kabak: Diyet için en güzel sebzedir. Yüksek su oranı, içeriğindeki potasyum, fosfor kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve yüksek A ve C vitamini içeriği ile oldukça besleyicidir.

Salatalık: Yüksek su ve lif oranı ile diyette tüketimi idealdir. İçeriğindeki A, B, C ve K vitaminleri ile magnezyum, bakır ve potasyum mineralleri bulunur.

Domates: İçeriğindeki likopen, vitamin ve mineraller sayesinde güçlü antioksidan ve antikanser özelliğe sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Patlıcan: Antioksidan kapasitesi yüksektir. Bakır, magnezyum, C, B ve K vitaminlerini içerir. Yüksek posa içeriği ile bağırsak sağlığını destekler.

Kırmızı biber: Yüksek C vitamini oranı ve içeriğindeki beta karoten, kapsaisin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidana sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Bamya: A, C ve B kompleks vitaminleri bakımından zengindir. İçeriğindeki çözünür ve çözünmez posa ile bağırsak sağlığını ve sindirimi destekler.

Mısır: Kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bir adet mısırı bir dilim ekmek olarak düşünerek tüketmelisiniz.

Pazı: Kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından zengindir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Diyabete karşı koruyucu özellik gösterir.

Kırmızı turp: E, A, C, B6 ve K vitamini açısından zengindir. Potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir gibi mineralleri de içerir. Yüksek antioksidan oranına sahiptir. Yüksek lif içeriği ile sindirimi destekler ve kalp damar sağlığını korur.

Börülce: Demir, çinko, potasyum, folik asit ve manganez açısından zengindir. Tansiyon ve diyabet hastalıklarına karşı etkileri bulunur. İçeriğindeki çözünür posa ile diyet için idealdir.

Havuç: İçeriğinde A, C, K, pantotenik asit, folik asit vitaminleri ile potasyum, bakır, magnezyum mineralleri bulunur. Göz sağlığı için önemlidir. Çiğ olduğu takdirde diyette her zaman yer verilebilir.

Soğan: Güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini destekler. Birçok hastalığa karşı koruyucudur, kanserin önlenmesine de yardımcı olur. İçeriğinde C, A, B6, B9, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt gibi vitamin ve mineralleri bulundurur.

Mantar: Yüksek su ve lif içeriğine sahiptir. B grubu vitaminleri ile magnezyum, bakır, potasyum mineralleri açısından zengindir. Bağışıklığı korumaya yardımcı olur.

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi
Kışa Özel Nail Art Trendi
Kışa Özel Nail Art Trendi

Kışa Özel Nail Art Trendi

1 dakika okunma süresi
New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Paris'in En Trend 5 Restoranı
Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları