Ara öğün konusundaki davranışınız şöyle olsun: İhtiyaç duyuyorsanız yiyin, duymuyorsanız yemeyin. "Mutlaka ara öğün yemeliyim" şeklindeki bir fikir kişiyi sürekli yemekler konusunda hayal kurmaya iter. Yemek konusunda kurulan bu hayaller kişinin iştahını daha da açar. İki saatte bir sürekli bir şeyler atıştırmak vücutta insülin hormonunun sürekli salgılanmasına neden olur. Bu da hem iştahı açar hem yağlanmayı artırır. Öğün araları ne kadar uzun olursa yemeğe bağlı insülin salgılanımı o kadar az olur. Kilo kontrolü o ölçüde kolaylaşır.
Genelde sabahla öğlen arası uzun olmadığı için kuşluktaki ara öğünde insan çok acıkmaz o nedenle sabah ve öğlen arasında ara öğün yapmayın. Ancak öğlen ve akşam yemeği arasındaki zaman çok uzun olduğu için o araya mutlaka bir ara öğün konulmalıdır. İkindideki ara öğünü atlarsanız akşam çok acıkabilirsiniz ve daha çok yiyebilirsiniz. O nedenle ikindi ara öğününüzü atlamayın. Siz siz olun ara öğünü acıktığınızda yiyin. Güne başlarken kendinizi bir dinleyin ve gün içinde en çok ne zaman acıkabileceğinizi bir düşünün. Acıkacağınız o öğün için de evden çıkarken çantanıza kolay yiyebileceğiniz alternatif yiyecekler koyabilirsiniz. Mesela 1 küçük süt + 2 tane kuru kayısı veya 2 mandalina + 10 tane çiğ fındık veya 2 galeta + 1 ayran veya 1 muz + 2 ceviz gibi.
1. 4 yemek kaşığı leblebi + 5 adet çiğ fındık + 1 su bardağı kefir.
2. 1 su bardağı süt + 1 adet yerli muz + 2 tam ceviz. (İster smoothie gibi ister ayrı ayrı tüketebilirsiniz)
3. 4 yemek kaşığı yoğurt + 1 avuç orman meyvesi + 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
4. 1 adet ayva + 1 tatlı kaşığı kadar tarçın + 1 fincan yeşil çay.
5. 1 dilim beyaz peynir + çubuk çubuk doğranmış yarım havuç ve 1 adet salatalık.