Vegan kek olur mu, yumurtasız nasıl kek yaparım demeyin, çünkü yumurta kullanmadan kek yapmak gerçekten mümkün. Bağlayıcı olarak sirke, limon suyu, karnıyarık otu tozu, aquafaba (nohut suyu), keten tohumu, chia tohumu, muz veya elma püresi kullanabilirsiniz.
Yoğurt veya süt alternatifleri de Hindistan cevizi yoğurdu, kaju yoğurdu; Hindistan cevizi, badem, yulaf veya soya sütü olarak sıralanabilir.
Malzemeler:
320 gr un
130 ml zeytinyağı veya ayçiçek yağı
200 gr Hindistan cevizi şekeri
200 ml Hindistan cevizi veya badem sütü
100 gr dondurulmuş yaban mersini
100 gr dondurulmuş böğürtlen
3 adet limonun suyu ve dış kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilin
2 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
Not: Meyveleri eklemeden hemen önce dondurucudan çıkarın.
Hazırlanışı:
1. Fırını 180 dereceye ısıtın.
2. Kuru malzemeleri ayrı bir kapta, sıvı malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın.
3. İki karışımı birleştirip, koyu kıvamlı bir karışım elde edin. Unlar topak topak kalmamalı, eğer topaklanma varsa unu eleyerek ekleyebilirsiniz.
4. Dondurulmuş meyvelerden 2-3 yemek kaşığı ayırıp, diğerlerini unlayıp karışıma ekleyin.
5. Karışımı 18-20 cm çapında yuvarlak kek kalıbına alın, üzerine ayırmış olduğumuz meyveleri ekleyin, sıcak ve fanlı fırında 50-60 dakika kadar pişirin. Çubuk soktuğunuzda kuru çıkıyorsa pişmiştir.
6. 15 dakika dinlendirip, daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.