PEYNİRİN TUZU SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Haftanın merak edilen sorusu: Peynirin tuzu sağlığımızı olumsuz etkiler mi?

20 Mayıs 2016 Cuma 10:58 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Hayır etkilemez. Peynir yapılırken süt proteini olan kazein peynir mayası ve peynir kültürü eklenerek pıhtılaştırılan ve oluşan pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması ile elde edilen fermente süt ürünüdür. Peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlu peynirler için tuzlama işlemi; kuru tuzlama ya da peynir salamuraya daldırılarak yapılır. Peynire tuz eklenmesinin nedeni nem miktarını önemli ölçüde azaltarak bozulma yapan bakterilerin denetimini sağlamak için kullanılır. Daha iyi bir ifade ile tuzun antiseptik özelliğinden yararlanılır. Ayrıca peynire tuz eklemek suyun ozmotik çekilmesini sağlayarak peynirin sulu olmasını önler ve evimizde bu sayede peyniri keserek tüketime kolay hale gelmesinde önemli etki sağlar.

 

Sağlıklı yaşamda besinlerden doğal içeriğinde bulunan tuza vücudun ihtiyacı vardır. Tuz dediğimiz sodyum bileşiği; vücutta elektrik akımının iletkenliği, vücutta sıvı ve asit baz dengesi gibi metabolik olayların sağlanması ve sinir–kas çalışması için gereklidir. Ulusal Beslenme Komitesi yetişkinler için minimum sodyum gereksinimini 500 mg olarak bildirmiştir. Bu miktar yaklaşık çeyrek tatlı kaşığı kadar tuza eşittir. Maksimum tuz alımını ise günlük 6 gram sofra tuzu yani 2400 mg sodyum alımı olarak belirtmiştir. Günlük tüketilen ve sağlık için tehdit oluşturan tuzun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuz, turşu, zeytin ve tuz eklenmiş kraker gibi yiyeceklerden gelir

 

. Peynirlerin sodyum içeriğine baktığımızda 100 gram kadar beyaz peynirin yaklaşık 252 mg, kaşar peynirinde 710 mg ve lor peynirinde ise 406 mg kadardır. Sağlıklı beslenmede süt ve süt ürünleri günlük önerilen porsiyonlardan 1-2 porsiyon peynir tüketen kişiler aşırı sodyum almaz, önerilen maksimum 2400 mg kadar sodyum üst sınırını geçmezler. Size önerim sağlıklı yaşamda peynirden gelen tuz miktarının yeterli olduğunu unutmamanız ve yemeklerinize fazla tuz eklememek, sofralarınıza tuzluğu bulundurmamak ve tuz içeren cips, turşu ve tuzlu kraker gibi yiyecekleri beslenmenizden uzaklaştırmak olacaktır. Peynirde tuz tadını almak hoşunuza gitmiyor ise sıcak suda peynirinizi bekletip daha sonra tüketmenizi tavsiye ederim. 

EN ÇOK OKUNANLAR

ALEM Talks Podcast: İdil Yazar

ALEM Talks Podcast: İdil Yazar

1 dakika okunma süresi
Buckingham Sarayı'nda Beckham Rüzgarı

Buckingham Sarayı'nda Beckham Rüzgarı

2 dakika okunma süresi
2025 Pantone Rengi Açıklandı: Mocha Mousse

2025 Pantone Rengi Açıklandı: Mocha Mousse

1 dakika okunma süresi
Akneli Ciltler İçin Cilt Bakım Rutini

Akneli Ciltler İçin Cilt Bakım Rutini

3 dakika okunma süresi
Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

EVDE CİLT BAKIMI

EVDE CİLT BAKIMI

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

HAILEY BIEBER’IN SAĞLIK İKSİRİ

HAILEY BIEBER’IN SAĞLIK İKSİRİ

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ