Vegan beslenmede en önemli konulardan biri, beslenme rutininde mutlaka protein oranı yüksek gıdaların bulunması. Soya fasülyesinden elde edilen sütten, sütün kestirilmesiyle peynir üretimine benzer şekilde üretilen tofu, protein oranı yüksek ve pek çok faydalı içeriğe sahip bir gıda. Soyaya dair olumlu olumsuz pek çok görüş olsa da tofu, vegan ve vejetaryen beslenmesinde Türkiye'de ve dünyada önemli bir yere sahip. Tofuyu soslayıp pişirerek, kızartarak, haşlayarak tüketebilirisiniz. Tofunun soslanarak kullanılabileceği en güzel tariflerden biri de vegan burrito.
100gr tofu
2 yemek kaşığı siyah pirinç veya beyaz pirinç
2 yemek kaşığı haşlanmış Meksika fasulyesi veya siyah fasulye
Yarım avokado
1 adet kırmızı kapya biber
4-5 yaprak yeşillik
1 adet büyük boy veya 2 adet küçük boy lavaş
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz zerdeçal
Kimyon
Kişniş
Sarımsak tozu
Kırmızı toz biber
Tuz
1.Tofuyu küp küp doğrayıp, önceden ısıtıp yağı eklediğiniz tavaya alıp karıştırın. Baharatların tamamını ekleyip, 2-3 dakika kavurun ve ocaktan alın.
2. Pirinci tuzlu suda haşlayıp süzün. Evde hazır pilavınız varsa iki kaşık ondan kullanabilirsiniz.
3. Fasulyeyi konserve kullanıyorsanız direkt yıkayıp, kurulayıp kullanabilirsiniz. Kuru kullanacaksanız bir gün önceden sirkeli suda bekletip, ertesi gün de haşlayarak burrito için hazır hale getirebilirsiniz.
3. Lavaşı serip önce tofuyu ekleyin. Ardından pirinç ve siyah fasulyeyi paralel şekilde dizin, üzerine yeşillikleri ve ince dilimleyip, limon suyu ve tuzla tatlandırdığınız avokadoları ekleyin.
4. Burritoyu sarmak için önce alt taraftan lavaşı kaldırıp malzemelerin üzerini kapatın, sonra yanları dolma sarar gibi içe doğru kıvırın. En son üst kısma yuvarlayarak burritoyu hazırlayın. İster dürüm gibi ister ikiye bölerek tüketebilirsiniz. Yanına kırmızı soğanlı domates salatası veya guacamole güzel gider. Seviyorsanız vegan mayonezi de sos olarak kullanabilirsiniz.