2020 yazından bu yana hizmet veren ve ismini köken olarak Latince Terra yani "toprak"tan alan Teruar Urla, misafirlerini sürdürülebilirliği odak noktasına koyan Şef Osman Serdaroğlu önderliğinde ağırlıyor. Mutfakta ilhamını malzemenin kendisinden alan Serdaroğlu, bugün İtalya'daki tecrübelerini ve aileden gelen yemek kültürünü harmanlayarak tabağına yansıtıyor. Deniz mahsullerinin ön planda olduğu mekanın en temel üç ürününü ise; zeytinyağı, deniz mahsulleri ve otlar oluşturuyor. Urla'nın üzüm bağları ve zeytin ağaçları arasında kendi dünyasını yaratan Teruar, lokal ve sade lezzetleri gün yüzüne çıkarmasıyla takdir topluyor.
Adres: Kuşçular, 8028. Sokak, No:16, Urla, İzmir
Instagram: @teruarurla
Profesyonel hayattan sıyrılan ve tarıma yönelen bir iş kadının tutkusuyla başlayan Hiç Urla hikayesi, Urla Sanat Sokağı'ndaki 160 yıllık taş binada sürüyor. Sürdürülebilir tarım girişimcileri Taha ve Duygu Elakdar çifti tarafından kurulan ve ormandan tabağa bir gastronomi hikayesini anlatan Hiç Urla, menüsünü "yenilebilir orman" prensibiyle Hiç Zeytin Ormanı'ndan temin edilen organik ürünlerle hazırlıyor. Lokal lezzetlerin "Yeni Urla Mutfağı" adı altında yeniden yorumlandığı mutfak, mevsimine göre değişen menülerle misafirlerini ağırlıyor. Hiç Lokanta ayrıca, ekmekten reçele, sostan şarküteriye tüm ürünlerini kendi üretiyor.
Adres: Yeni, Sanat Sokağı, Zafer Cad. No:52, Urla, İzmir
Telefon: 0232 754 30 99
Instagram: @hicurla
Tarladan sofraya deneyimini, 17 dönüm zeytinlik arazisinin içinde incelikle yaşatan Od Urla, her ay değişen menü konseptiyle hizmet veriyor. Ege köklerine bağlı restoranın reçetelerine, Türkiye'nin yedi bölgesi ve 14 farklı ülkeden seçilen şaraplar eşlik ediyor. Mekanın sürdürülebilirlik konusunda hassas olan başarılı şefi Osman Sezener, malzemelerini civar köylerdeki çiftçi ve balıkçılardan temin ediyor. Ayrıca kendi tarla ve bahçelerinde yetişen sebze ve meyvelerden ve yine kendi bahçesinden elde ettiği zeytinyağlarından faydalanıyor. Mekan isminin ilhamını da ateşten alıyor. Çünkü yemekler yalnızca odun ateşinde pişiyor. Konsepti ve ürünleriyle Türk gastronomisine değer katan Od Urla'nın en önemli özelliklerinin başında açık mutfak olması ve tüm misafirlerin şeflerle sohbet edebilme imkanı bulması geliyor.
Adres: Rüstem, Süt Pınarı Mevkii, 2018/9 Sokak No:28, Urla, İzmir
Instagram: @odurla
Kurucusu Ragıp Can Kutsal öncülüğünde Alaçatı'da bambaşka bir gastronomi deneyimi sunan Kürkçü Dükkanı, mutfağında kendi ürettiği malzemelerle tabaklar inşa ediyor. Kürkçü Dükkanı benzer restoranlardan farklı olarak, büyüdükten sonra kendi ürünlerini yetiştirmek yerine kendi ürünlerini yetiştirdikten sonra sektöre giriş yapıyor. Mekan, "iyi yemek" üzerine kurulu olsa da sıra dışı bir dekorasyon ve eğlenceyi de bir araya getiriyor. Doğal ve lokal malzemelerin odun ateşi ile buluşmasıyla ortaya çıkan lezzetlerin ağırlıkta olduğu mutfakta, kullanılan sebzeler ve et ürünleri ise sürdürülebilirlik konusunda oldukça hassas olan Kutsal'ın çiftliğinden geliyor. Ayrıca yiyeceklere geniş bir şarap ve kokteyl menüsü eşlik ediyor. Saatler 23.00'ü gösterdiğinde ise Kürkçü Dükkanı'nda ikinci perde başlıyor. DJ eşliğinde restorana özgü bir eğlence tarzıyla tüm geceyi kapsayan bir deneyim sunuluyor.
Adres: Çınarlı, 1574. Sokak 5A, 35170 Konak, İzmir
Instagram: @kurkcudukkanilokanta
Zeytin ağaçlarının arasından denize ve Ege'ye dair bir esinti sunan ve bu yaz ikinci yaşını kutlamaya hazırlanan Amavi, müdavimleri için denizin, doğanın, toprağın verdiği her ürünü özveriyle ve saygıyla işleyerek sunuyor. Amavi'de Akdeniz'in ve Ege'nin bereketli doğasından ürünler, odun fırınından, kömür ızgaradan, buhardan ve yavaş pişimden çıkıp en doğru şekilde ve kişisel tercihlere göre servis edilmesi üzerine kurgulanıyor. Amavi'yi müdavimlerin gözünde başka bir yere getiren deneyim ise Amavi'de titizlikle seçilen deniz ürünlerinin istenen şekilde hazırlanması için kişiye özel tercihler ile şef Can Aras'ın özgün tekniklerini bir araya getirmesinde yatıyor.
Adres: Alaçatı Mahallesi 13003 Sokak, No:1, Çeşme, İzmir
Instagram: @amavialacati
2018 yılında Urla Bağ Yolu'nun ortasında yer alan Kuşcular Köyü'nde Şef Ozan Kumbasar tarafından kurulan Vino Locale, İstanbul'dan Urla'ya uzanan bir hayalin gerçeğe dönüş hikayesini anlatıyor. İstanbul'da yaşayan iki beyaz yakalı Ozan ve eşi Seray Kumbasar'ın trafikten, kurumsal dünyanın gergin ve stresli halinden, şehir hayatından kaçışıyla başlıyor Urla Vino Locale'in yolculuğu. Mevsim ürünlerine göre her ay menüsü değişen mekan, içeriğinde lokal lezzetler barındıran bir mutfak sunuyor. İnşası sırasında kendi elleriyle yaptığı bir taş fırını da var Kumbasar'ın. Ağırlıklı olarak fırında; meşe odununda uzun saat pişen etler, deniz mahsulleri ve sebzelerin yer aldığı bir konsept hazırlıyor. 30 kişilik kapasiteyle hizmet veren Vino Locale, konuklarına her daim aynı konforu sunabilmek adına 15 yaş kuralı uyguluyor.
Adres: Kuşçular, 8037. Sokak No:3, Urla, İzmir
Instagram: @urlavinolocale
Alaçatı'nın gözde butik oteli Viento Hotel'in girişinde yer alan Sota, Alaçatı'nın ilk ve tek kabuklu deniz ürünleri restoranı olmasıyla öne çıkıyor. Mekanın sırrı ise canlı ıstakoz, istridye ve vongole'ler ile dolu havuzu. Bu sayede misafirlere en iyisini seçme şansı sunuluyor. Unutulmaz bir gastronomik deneyim için tüm ihtiyaçları karşılayan Sota Alaçatı, tamamen Asyalı şeflerin hazırladığı özel sushi menüsüyle de oldukça iddialı. Geleneksel tatları kendi tarifleriyle birleştiren mekanda, Ege'ye has hazırlanan ara sıcak ve mezelerin her biri ayrı bir şölen. Ege'yi çağrıştıran özel menünün malzemeleri arasında; butik üreticilerin peynirleri ve şarküteri ürünleri, mera ineklerinin sütünden elde edilen tereyağları ve Ayvalık yöresinin saf sızma zeytinyağları bulunuyor. Mekanın içki menüsünde yer alan seçki ise Urla Bağ Yolu'nda butik üretim yapan üreticilerden tedarik ediliyor.
Adres: Alaçatı, 11039. Sokak No:18, Çeşme, İzmir
Telefon: 0232 716 98 78
Instagram: @sotaalacati