İstanbul'un En İyi Antikacıları ve Hikayeleri

Antikacılar içeri adım attığınız andan itibaren sizi bir zaman yolculuğuna çıkarır. Rus İmparatorluğu'ndan Osmanlı hanedanına uzanan geniş yelpazesi ile antika dünyasında gizemli bir yolculuğa çıktık.

9 Aralık 2020 Çarşamba 15:43 | Son Güncellenme:
13 dakika okunma süresi

İstanbul’da Antika Alışverişi Yapabileceğiniz 4 Yer

ARTS & ANTIQUES - Hikmet Mizanoğlu

Antikaya olan tutkunuz ne zamana dayanıyor?

1986 yılından beri bu işin içindeyim. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra gerçekten sevdiğim bu işe başladım.Doğal olarak almış olduğum eğitim hem başlangıçta hem de daha sonra mesleğimin esasını teşkil etti. Doğal olarak 30 küsür yıllık mağaza zamanla çesitli evrelerden geçti. Başlangıçta Anadolu ve etnografik eserlerden oluşan koleksiyon geçen zaman içinde güncellenerek bugüne kadar geldi.

Zamanla nasıl bir değişim oldu?

Zamanın ruhuna uygun olarak daha modernleşerek koleksiyona 1930’lardan 1970’lere kadar muhtelif parçalar katıldı.

Evinizde antikalara ne kadar yer var?

Evimde tek bir üslup uyguluyorum. Eskiler ve yeniler iç içe... Tabii koleksiyonuma dahil ettiğim şahane Osmanlı hatlarımdan vazgeçmiyorum.

Kuloğlu Mah. Faik Paşa Cad. Erol Taş Çıkmazı, No: 1 Çukurcuma / Beyoğlu

LEVANTEN - MELİH GÜNAY

Ne zamandır antika işi ile uğraşıyorsunuz?

40 senedir bu mesleği yapıyorum. Babamdan öğrendiğim bir işti. Her zaman araştırma yapmaya devam ediyorum.

Fotoğrafladığımız ürünlerden bahseder misiniz?

Bronz panter Fransız eseri. Üzerindeki altın zincir Arnavut el işçiliğine sahip. Gece sürahisi iğne işi diye tabir ettiğimiz nadir bir parça. Elmaslı yakutlu küpe tamamen el işçiliği. Yakut kısımları hareket edebilir. Taş ve montürler el işçiliği ile üretilmiş. 100 yaşında bir küpe. Elmas bilezik yine el kesmesi, Flemenk elması diye tabir ettiğimiz bir elmas. Diğer üç toplu bilezik Avrupa yapımı. Bir topu açılır ve zula bölümü var. Gaz lambası 1800’ler başı taş opalit. Dürbün de operada ve koşularda kullanılan klasik bir dürbün.

Size gelenler ne bulmak için gelir?

Farklı malzemeler arayanlar bizi bilirler ve gelirler. Seçtiğim ürünlerin hepsi benim zevkim. Ben burada tamamen farklı, el işçiliği olan antika parçalara yer veriyorum.

Babadan bu mesleği öğrenen birisiniz size ondan kalan manevi miras nedir?

Babam restorasyon ile de uğraştığı için bana restorasyon alanında da engin bir bilgi birikimi bıraktı. Bana materyalleri çok iyi tanıttı. Bir materyali topraktan çıkışından alaşımlarına kadar ayırt etmeyi biliyorum.Taşın erime derecesi özgül ağırlığını bilerek değerlendiriyorum.

Sizin için özel olan bir parçadan söz eder misiniz?

Osmanlı Hanedanı’na ait bir yüzük. Elmasın bir üst sınıfı karavana adlı bir değerli taştır. Bu yüzüğün yapıldığı dönemde atölyelerde büyük bir ocak yanarmış ve biri körüklermiş.Usta ocağın yanında işini işlermiş. Yüzüğün işçiliğinden bunu anlıyoruz. Yaşı 300 yıla yakın. Eski Beyoğlu işlerini eski Kapalı Çarşı işlerini tanıyorum, tek tek ustalardan bu özel işleri topluyorum.

Evinizde antikalara ne kadar yer var?

Evimde koleksiyonlarım var, bir kısmını müzelere bağışlayacağım. Kütahya seramik, fotoğraf , gramafon iğne kutuları, tırnak makası, düğme, zar koleksiyonlarım var.

Ağahamam Sok. No: 33 Çukurcuma/Beyoğlu

KARADENİZ ANTİK - Ömer Gençtürk

Antika parçalara olan tutkunuz ne zamana dayanıyor?

25 senedir Çukurcuma’dayım. Bir hobi ile başladı. Koleksiyon yapıyordum, koleksiyon merakım beni tarihi derinliklere sürükledi. Dünya tarihi, Osmanlı tarihi yakın Cumhuriyet tarihi derken araştırmam ve merakım bitmedi. Öğrendikçe daha çok bilgi edinmek istedim.

İlk koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?

20’li yaşlarda resmi koleksiyoner oldum. Arkeolojik ve nümismatik bazda dönem paraları biriktirdim. Yunan, Bizans ve Roma dönemine ait paraları ve son altı Osmanlı padişahının paralarını biriktirdim. O koleksiyonunu Samsun Müzesi’ne bağışladım. İstanbul’a sonra antikacılığa adım attım. 25 yıldır antika ve sanat sevgisi ile yaşıyorum.

Bugün antikalara olan ilgi ne yönde?

Yıllar içinde sanata ve antikalara olan ilgi git gide arttı. 15 yıl öncesi ve bugün arasında büyük bir fark var. Tarihe ve onun bize bıraktığı mirasa ilgi arttı.

İnsanlar daha çok koleksiyon yapmaya başladı. İnsanlar hem dinleniyor yaptığı koleksiyon ile hem de yatırım yapıyor.

Mesleğinizi nasıl tanımlarsınız?

Biz kültür avcısıyız. Antika sanatı ürünleri ile tarihi ve kültürü öğrenmenin en güzel yolu. Bu mesleği yaptığım için çok mutluyum.

Hangi eserlere yer veriyorsunuz?

Tablodan objeye geniş bir yelpazemiz var.

Osmanlı ressamlarından Diyarbakırlı Tahsin, Osman Asaf, Münir Fehim, Kürkçiyan gibi pek çok sanatçının eseri var. Burhan Doğançay, Fikret Mualla, Ali Demir, Komet, Devrim Erbil’in de farklı eserleri bulunuyor.

Trabzan başı koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?

Eskiden konaklarda, yapılarda merdiven başlarında trabzan başları bulunuyordu. Yurt dışından da gelenler var.

Zamanında İstanbul’da birçok yalıya trabzan başı yurt dışından getirtilmiş.

Antikanın ekonomiye katkısını nasıl açıklarınız?

1991’de Karadeniz’e Rusların gelmesi oradaki pek çok antika ürünün Türkiye’ye girişini sağladı. Daha sonra Ruslar kalkınmaya başladıklarında itina ile kültürlerine ait parçaları topladılar. Bu antikacıların piyasaya kattığı bir değer oldu. Antika almanın yatırım anlamında altından bir farkı yok.

Kuloğlu Mah. Çukurcuma Cad. No:55 /Beyoğlu

EPOQUE - CENK KAPTAN

Antikacılığa nasıl ve ne zaman adım attınız?

İşletme eğitimi aldım. Uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra hobi olarak gördüğüm ve ileride mutlaka yapmalıyım dediğim bu işe girdim. Çukurcuma ‘burjuva bohem’ diye tanımlayabileceğiniz bir bölge...İstanbul’da antika deyince akla ilk gelen ve merak uyandıran bir yer. Antika dükkanları, özgün kafelerle ve Avrupa mimarisiyle birleşiyor. Hala bu kozmopolit dokuyu koruduğu için benim de ilk tercihim burası oldu. Bu mekan aynı zamanda semtin en hareketli yerinde ve uzun yıllardır önemli antikacılara ev sahipliği yapmış bir yer. 2013 yılından beri de bu keyifli parçaları yeni meraklıları ile buluşturma düşüncesi beni heyecanlandırıyor.

Dükkanınızdan bahseder misiniz, nasıl eserlere yer vermektesiniz?

Çukurcuma’daki dükkanımda sadece antika değeri olan parçalara yer veriyorum. Lüksün tanımı kişiye göre farklı olduğundan, kimi abartıdan uzak kimi de klasik dokunuşlara sahip altın varaklı parçaları tercih ediyor. Ben klasik parçaların her zaman var olduğuna ve olacağına inanıyorum. Antikayı gerçekten seven ve bunu bir yaşam biçimi olarak gören insanlar zaten bu parçalardan vazgeçemiyorlar. Günümüzde rahatlık ve sadelik ev dekorasyonlarında öne çıkmış durumda, bu sebeple yeni müşterilerimize de evlerinde fark yaratacak birkaç klasik parçayı az da olsa aralarda kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Klasik bir ayna, bir sehpa veya bir koltuk her zaman mekanı şıklaştırır.

Estetik ve zengin detayları nedeniyle 19. yy Fransız Louis XV ve Louis XVI stili antika mobilyalar her zaman vazgeçilmez parçalarımızdan. Bunun dışında 18. yy nadir bazı dönem parçalarını da koleksiyonerlere sunuyoruz. Epoque adı da buradan geliyor zaten... Epoque; kelime olarak dönem demektir. Aynı zamanda antika da belirli bir döneme ait orjinal parçalar için de kullanılır. Bunun dışında Osmanlı parçalar; Edirnekari kavukluk, eser-i İstanbul sehpalar, Osmanlı işlemeli kumaşlar, Hat levhalar ve aksesuarlar da bu dönem oldukça öne çıkan parçalar.

Kendinize ait bir koleksiyonunuz var mı? Antika ile ilgili son dönemde nasıl eğilimler gözlemliyorsunuz?

Modernleşme trendlerinin neticesinde antika eski altın dönemlerinden biraz uzakta...Bunun bir diğer nedeni de antika taklidi yeni mobilyaların çok sayıda üretilmesidir. Ancak ne var ki yeni yapılan bu parçaların ruhu ve estetiği yok. Antikada gerçek bir değer var. Alınan bir parçanın size yaşattığı sanatsal zevkin yanında geri dönüşümünün olması ve çoğu zaman da kazandırması söz konusu. Gerçek antika parçalar her geçen gün azaldığı için eldeki antikaların değeri bilinmeli ve restorasyonu aslına sadık kalınarak yapılmalıdır. Bu konuda İstanbul’daki en iyi atölyelerle çalıştığımız için ihtiyaç durumunda müşterilerimize bu hizmeti de veriyoruz. Antikayı sevdiğim için evimde de keyifle kullanıyorum. Özellikle bu dönem Mevlevî parçaları topluyorum. Mevlevîlik şüphesiz ki kültürümüzün en yüksek tarafıdır.

Çukurcuma Cad. 60/A Beyoğlu

Ev Dekorasyon Örnekleri ve İlham Veren Fikirler Rehberi

Evinizin Dekorasyonunu Değiştirecek Pratik Öneriler

Yeni Ev Dekorasyon Trendleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Begüm Kıroğlu'nun Yeni Yıl Dilekleri

Begüm Kıroğlu'nun Yeni Yıl Dilekleri

7 dakika okunma süresi
Türkiye'nin En Başarılı Şeflerinden Yılbaşına Özel Tarifler

Türkiye'nin En Başarılı Şeflerinden Yılbaşına Özel Tarifler

11 dakika okunma süresi
70 Yıllık Bir Çınar: Haldun Dormen

70 Yıllık Bir Çınar: Haldun Dormen

1 dakika okunma süresi
Ege Özyeğin'in Yeni Yıl Dilekleri

Ege Özyeğin'in Yeni Yıl Dilekleri

5 dakika okunma süresi
Uykusuzluk Cildi Nasıl Etkiler?

Uykusuzluk Cildi Nasıl Etkiler?

5 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Güneş Çağlarcan Solo Sergi Açılışı

Güneş Çağlarcan Solo Sergi Açılışı

Bodrum Günlüğü: Haluk Dinçer, Gizem Sabancı, Nejdet Ayaydın

Bodrum Günlüğü: Haluk Dinçer, Gizem Sabancı, Nejdet Ayaydın

Ersu Şaşma: Olimpiyat Yolculuğu

Ersu Şaşma: Olimpiyat Yolculuğu

Kırmızı Çocuklar Derneği'nin Yeni Üyesi: Kırmızı Karavan

Kırmızı Çocuklar Derneği'nin Yeni Üyesi: Kırmızı Karavan

Bodrum Günlüğü: Suzan Sabancı, Alara, Fatoş Mildon, Caroline Koç

Bodrum Günlüğü: Suzan Sabancı, Alara, Fatoş Mildon, Caroline Koç

Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası'nın 2024 Edisyonu

Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası'nın 2024 Edisyonu

Bodrum Günlüğü: Maya Portakal, Aslı Gümüşel, Esra Oflaz

Bodrum Günlüğü: Maya Portakal, Aslı Gümüşel, Esra Oflaz

18 Eylül Balık Tutulmasının Burçlara Etkileri Neler?

18 Eylül Balık Tutulmasının Burçlara Etkileri Neler?

Ağustos Ayı Burç Yorumları

Ağustos Ayı Burç Yorumları

Tuba Ünsal ve Burcu Baldouf İle "İyileşme Yolculuğu"

Tuba Ünsal ve Burcu Baldouf İle "İyileşme Yolculuğu"

Esas Oğlan Dizisinin Gala Gecesi!

Esas Oğlan Dizisinin Gala Gecesi!

Bodrum Günlüğü: Cem Hakko, Ferit Şahenk, Kıvanç Tatlıtuğ

Bodrum Günlüğü: Cem Hakko, Ferit Şahenk, Kıvanç Tatlıtuğ