Sivilceler çoğunlukla ergenlik dönemi sorunu olarak bilinse de ileri yaşlarda da çıkabiliyor. Üstelik bazıları ne yapsanız bir türlü sönmüyor. İşte bu inatçı sivilcelerin sebeplerini ve başa çıkmak için uygulanabilir yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz.
Yetişkinlikte kadınlar, erkeklere oranla daha fazla akne sorunu yaşar. Nedeni hormonal değişimlerdir. Hayatı boyunca hiç sivilceyle tanışmamış olanlar bile hamilelik ya da menopoz döneminde sivilceyle tanışabilir. Özellikle menopoz döneminde progesteron hormonunun fazla olması sivilceyle kendini belli edebilir. Hormonal akne için doktora danışarak doğum kontrol hapı gibi size en uygun desteği uygulayabilirsiniz.
Sivilce söz konusu olduğunda çoğu kişi salisilik asit ya da benzoil peroksit tarzı ürünlere başvurur. Burada göz ardı etmemeniz gereken noktaları kaçırırsanız verim alamazsınız. Önce kullanmanız gereken benzoil peroksittir. Çünkü benzoil peroksit sivilceye neden olan bakterileri öldürür ve ciltteki fazla yağı temizler, gözenekleri tıkayan ölü hücreleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Salisilik asit ise gözeneklerin tıkanmasını önlemeye destek verir. Salisilik asit içeren ürünler ciltte hafif tahriş ve yanma hissi gibi yan etkiler verebileceğinden her iki seçimde de her zaman düşük yoğunluklu bir ürünle başlayıp zamanla yoğunluğunu artırmak en doğru yoldur.
Sadece çıkan sivilce üzerine yapılan uygulamalar yeterli olmayabilir. Çünkü sivilceler yüzeye çıkmadan önce derinin altında oluşur. Bu nedenle sadece sivilce üzerine değil, sivilcenin olduğu tüm bölgeye uygulama yapmak önemli. Bu daha kalıcı çözüme destek verir.
Sivilcenin de türleri var. Türünü bilmeden onunla nasıl baş edeceğinizi bilemezsiniz. Hormonal ve bakteriyel sivilce en yaygın türler. Hormonal olanlar çoğunlukla çene, yanak altında çıkar ve adet döngüsü ya da menopoz, hamilelik gibi hormon değişim dönemlerinde görülür. Bakteriyel sivilce ise çoğunlukla yağlı cilt tipi, yüzü makyajdan iyi arındırmama, çevre kirliliği, terleme ya da az yüz yıkama sonucu ortaya çıkar. Mantar türü akneler ise en dirençli olanlardır. Sizin sivilcenizin türü hangisi ise ona göre yöntem ve ürün seçmelisiniz.
Sivilceye her zaman az ve öz bir yaklaşım kısa sürede etkili sonuçlara götürür. Ürününüzün ne kadar uygulanacağı açıklamasında yazar. Fazlası cildi tahriş eder. Aynı anda farklı ürünler kullanmak da iyi değildir.
Her işte olduğu gibi düzen, cilt bakımının anahtarıdır. Makyajı temizlememek, gece yüzü yıkamadan uyumak sivilcelere davetiye çıkarır. Sürdürülebilir bir cilt bakımı için basit ama etkili adımları asla atlamayın. Günde 2 kez yüzünüzü yıkayın, sivilce karşıtı ürün kullanın, nemlendiricide hafif olanı tercih edin, gündüzleri güneşten korunun.
Her şeyi yapıyorsunuz ama sivilceden kurtulamıyorsanız günlük rutinlerinize bir göz atın. Nevresim, yastık ve havluları sık aralıklarla değiştirin. Makyaj fırçalarını düzenli yıkayın ve kimseyle paylaşmayın. Saçlarınızı sık aralıklarla yıkayın. Makyajı uzun süre yüzünüzde tutmayın. Spor sonrası mutlaka fazla beklemeden duş alın.
Hormonları en çok etkileyen noktalardan biri de beslenme. Şeker oranı yüksek gıdalar hormon dengesini bozup sivilce oluşumuna neden olabiliyor. Süt ve süt ürünleri, akneye eğilimli ciltte sivilceyi tetikleyebilir. Cipsler, paketli gıdalar da. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni, sivilceli dönemlerinizde süreci kısaltmaya yardımcı olur.
Takıntı haline getirip sürekli sivilcenizi ellemek hatta sıkmak, patlatmak ciltte iz kalmasına, iltihaplanmanın artmasına ve daha fazla sivilce çıkmasına neden olabilir. Bakteri kalıntıları enfeksiyon riskini artırır. Özellikle büyük ve fazla adette sivilceniz varsa mutlaka bir dermatologdan destek almalısınız. En doğru müdahaleyi o yapabilir.
Tüm bu maddelere uyuyor ama yine de sivilcelerinizden kurtulamıyorsanız henüz farkına varmadığınız bir tıbbi durum olabilir. Örneğin polikistik over yani yumurtalıklardaki kist oluşumu da hormonal dengeyi değiştirdiğinden belki sebebi budur. Bazı genetik hastalıklar da sivilceye neden olabiliyor.
Fotoğraflar: iStock