Cildiniz ister kuru ister karma ister yağlı olsun mutlaka size uygun bir maske vardır. Kısa süre içinde cildinizin ihtiyacı olanı vermeye yardımcı olan maskeleri uyguladıktan sonra etkisini görmeniz gerekir. Eğer görmüyorsanız muhtemelen yanlış uyguluyorsunuzdur. Maske uygulamak gibi basit bir eylemin neresi yanlış diye düşünüyor olabilirsiniz. Belki alarm kurmayı unuttunuz ya da gereğinden fazla ürün uyguladınız, kim bilir belki yanlış formülü seçtiniz. Üzülmeyin yalnız değilsiniz. Çoğu kişi bu hataları yapıyor. Eğer doğru şekilde uygulamak isterseniz işte size ipuçları.
"Ne kadar sık uygularsam cildim çabuk toparlar" hatasına düşmeyin. Hatta uygulama sonrası onları yüzünüzden çıkarma ritüeli hoşunuza bile gidiyor olabilir. Ancak soyulabilir maskeler cilt üzerinde ince bir film tabakası oluştururlar ve kuruduktan sonra tek parça halinde çıkarılması gerekir. Uygulamalar arası yeterli süre bırakmazsanız cildinizde kuruluk, tahriş ve gözenek tıkanıklıkları yaşayabilirsiniz. Haftada 1 kez kullanmak çoğu kişi için yeterlidir.
Evet haklısınız, ambalajları o kadar güzel ve o kadar çok çeşit var ki, hepsini almak istiyor olabilirsiniz. Ancak hedef ürünü bilmiyorsanız yanlış olanı almanız çok doğal. Kuru bir cilde sahipseniz hyaluronik asit ya da gliserin içeren maskeleri seçmelisiniz. Yağlı ciltler kil ya da aktif kömür, hassas ve tahriş olmuş ciltler ise aloe vera içeren yatıştırıcı etkili ürünleri tercih etmeli. Kısacası satın almadan önce maskenin içeriğini okumanızda fayda var. Cildinize uygun olmayan ürün faydadan çok zarar verir.
Maskeyi belirtilen süreden daha fazla ciltte tutmak olumsuz sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Özellikle parfüm içerenler ciltte uzun süre kalınca tahrişe yol açabilir. Çoğu maskenin tamamen kuruduğunda nazikçe ciltten çıkarılması gerekir. Kuruyan bir ürünü ciltten hızlı soymak ya da kazımak cilt bariyerine zarar verebilir, hatta yüzünüzdeki tüyleri de koparabilir. En doğrusu telefonunuzun alarmını kurup bekleme süresine uymak.
Cildinizin o ışıltılı ve güzel halini görmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Aman dikkat! Birkaç dakika erken sonuca ulaşmak için büyük hasarları göze almayın. Maskeyi, yavaş ve dikkatli şekilde çıkarın. Özellikle cildin dış kenarından soyma-silme işlemine başlamalısınız. Özellikle soyulabilen maskelerde maskeyi tek parça halinde çıkarabiliyorsanız, bu doğru miktarda ürün uygulayıp, tam zamanında çıkarttığınızı ispatlar. Kendinizi tebrik edebilirsiniz. Fazla hızlı ve sert şekilde maskeyi soymak, cilt yüzeyinde ince yırtılmalara, tahrişe, hassasiyete neden olur. Özellikle de burun kenarı, yanak üstü gibi cildin daha ince olduğu alanlarda. Eğer maske çok kurumuşsa biraz buharla onu yumuşatıp çıkarmayı deneyin.
Evet birden fazla sorun için farklı maskeler uygulamak hala bazıları için iyi bir fikir gibi görünebilir. Durulanabilen maskeler için bu uygun olsa da sakın soyulabilen maskeler için denemeyin. Farklı cilt sorunları için aynı anda farklı bölgelerde farklı soyulabilir maskeler uygulamak yerine haftada bir dönüşümlü kullanmayı deneyin. Çünkü farklı maske türlerinin kuruma süreleri de farklıdır ve cilt yüzeyine eşit davranmaz, cilt kızarıp hassasiyet gösterebilir.
Tepeden tırnağa bakım yapayım deyip öncesinde ağda ya da ip ile ciltteki tüyleri almak ve hemen arkasına maske uygulamak hiç iyi bir fikir değil. Çünkü ardı ardına yapılan bu uygulamalar cildi savunmasız hale getirir. Cilt tahriş olduğu gibi bakterilere açıktır, sivilce, kızarıklık, hatta küçük iltihaplı reaksiyonlarla bunu belli eder. İşlemler arasında cildin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bunun için de cilt tipinize göre en az 24-48 saat beklemeniz daha doğru olur.
Yardım alabileceğiniz en yeni maskeler;
Korres Volcanic SkinReset Mask
Is Clinical Hydra Intensive Cooling Masque
Peter Thomas Roth 24K Gold Mask
Foreo Active Pore & Blackhead Mask
Yves Rocher Pure Menthe Pore Clearing Charcoal Mask
Strivectin Multi Action Blue Rescue Clay Renewal Mask
Fotoğraf: Shutterstock