Volkswagen Golf'ün 50 Yıl Kutlaması

Gelin 70'li yıllara ışınlanalım ve Volkswagen tarihinin en başarılı otomobili olan Golf'ün hikayesini mercek altına alalım. Geçmişten bugüne Golf sekiz devrim niteliğinde jenerasyon geçirdi peki o arada dünyada neler oldu?

YAZAR: Ceylan Yeniacun
ABONE OL
18 Eylül 2024 Çarşamba 14:04 | Son Güncellenme:
Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
1/24

Halkın arabasının (People's Car – VolksWagen) Beetle olduğu zamanlarda sonra, 70'li yıllara gelindiğinde dönemin beklentilerini karşılayabilmek adına Alman üretici tarafından yeni bir tasarıma ihtiyaç duyuldu. İşte Volkswagen tarihinin en başarılı otomobili olan Golf'ün hikayesi burada başlıyor. 1970'te İtalyan otomobil tasarımcısı Giorgetto Giugiaro ile anlaşan Volkswagen, henüz o zaman Giugiaro'nun 1999 yılında Yüzyılın Otomobil Tasarımcısı seçileceğini bilmiyordur. Birçok prototip denemesinden sonra, 29 Mart 1974 yılında Wolfsburg'da üretim bandından inen ilk Golf, günümüze kadar sekiz devrim niteliğinde jenerasyon geçirdi. Şimdi gelin bu efsane otomobilin başarılarla dolu geçmişine biraz daha yakından bakalım.


Golf I – Yeni "Halkın Otomobili" 1974-1983


1970'lerin başında Volkswagen, Giugiaro ile fabrikada yaptığı toplantıda, kompakt C segmenti için yeni bir otomobilin brief'ini verdi. Hem iki kapılı hem de dört kapılı üretilecek aracın ölçülerini paylaştılar. Dönemin değişen beklentilerini karşılamak için yeni üretilecek model, Beetle'dan daha geniş iç hacimli ve daha uzun bir hatchback olmalıydı. 1974 yılında sahneye çıkan Golf'te, halefi Beetle ile taban tabana zıt özellikler bulunuyordu. Golf, piyasaya sürülmesinden iki buçuk yıl sonra, ilk milyon adetlik satış rakamına ulaştı ve böylece Volkswagen, yeni bir araç sınıfını tanımladı: Kompakt Hatchback. 1976'dan itibaren kompakt Golf, sportif bir GTI versiyonuyla dikkat çekti. Orijinal Golf'ün "hot hatch" versiyonu olarak adlandırılan Golf GTI, resmi bir proje değil, aracın yüksek performanslı bir versiyonunu yapmak isteyen mühendisler için mesai sonrası bir yan projeydi. Yönetim, ancak 5000 adetle sınırlı bir üretim yapılmasını kabul etse de Golf GTI bugüne kadar iki milyon adede yakın satış adedine ulaştı. Diğer yenilik ise 1979'da, dünyanın en çok satılan cabriolet modeli olan Golf Cabriolet'in lansmanı oldu.




Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
2/24

Ünlü İngiliz Müzik grubu Beatles 70'li yıllarda tüm dünyada popüler oldu.


Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
3/24

1974 yılında ünlü yıldız Sophia Loren Türkiye'yi ziyaret etti. Bu ziyaret o dönem büyük ses getirdi.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
4/24

Golf II – Mükemmelleştirilmiş Konsept 1983-1991


Alman üretici, ilk nesilde yakalanan başarıyı arttırarak devam ettirme hedefi ile, Golf'ün ikinci neslinde dış boyutlarını büyüttü. İç mekandaki gürültü seviyesini düşüren yeni şasi ve daha fazla süspansiyon konforu yeni standartlar belirledi. Günümüzün modern elektrikli otomobil dünyasına bakıldığında, Volkswagen için elektromobilitenin köklerinin Golf'ün ikinci jenerasyonuyla başladığını söyleyebiliriz. CitySTROMer Golf, Golf II'ye eklenen elektrik bataryası ile doğan bir Golf modeli ve Volkswagen'in bugünün modern elektrikli araç teknolojisinin ilk basamağı sayılabilir. SUV dünyasında Tiguan'ın atası sayılabilecek 1990 yılında üretilen Golf II Country ise crossoverlar bile ortada yokken, bir yıl boyunca 7.700 adet üretildi.


Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
5/24

80'li yılların başında Prenses Diana oğlu Prens William ile beraber İskoçya'da.


Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
6/24

Dönemin ünlü top modellerinden Claudia Schiffer Chanel defilesinde podyumda yürürken...

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
7/24

Golf III – Araç Güvenliğinde Yeni Bir Dönem 1991-1997


Golf III, aerodinamik olduğu kadar dinamik olan bir kama formuna sahip ilk modeldi. 90'lı yıllar, sürücüler için güvenlik ve konforun daha çok önem kazanmaya başladığı yeni bir eranın başlangıcıydı. Araç gövdesinde çarpışmaya karşı önemli iyileştirmeler yapıldı. İlk defa farklı sertlikte çeliklerin kullanımı ile gövdede, kaza anında planlı deformasyon alanları yaratıldı ve bu sayede çarpışmada ortaya çıkacak gücün sönümlenmesi amaçlandı. Ayrıca, ilk defa EBD (Electronic Brake Force Distribution) ve EDL (Elektronik Differantial Lock) sistemleri kullanıldı. Yine piroteknik emniyet kemerleri ile aktif gergi sistemi, hava yastıklı Golf'lerde kendine yer buldu. Golf 1992'de ön hava yastıkları ile donatıldı ve 1996'da ABS standart olarak sunulmaya başlandı. Volkswagen, Golf III'ü ürettiği 1990'lı yıllarda dünyaca ünlü üç rock topluluğuyla iş birliği yaptı. Avrupa turnelerine sponsorluk yaptı ve onların sembolleriyle özel versiyon Golf III'ler çıkarttı. 1994 yılında Pink Floyd için, 1995 yılında Rolling Stones için, 1996 yılında da Bonjovi için... C sütunları üzerinde grupların sembolleri yer alıyordu.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
8/24

90'lı yılların en iyi tasarımcılarından Gianni Versace podyumda izleyenleri selamlarken.


Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
9/24

Ve 1994 yılında unutulmazlar arasına adını yazdıran "Friends" dizisi hayatımıza girdi.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
10/24

Golf IV – Tasarım ve Kalite İkonu 1997-2003


Dördüncü nesil Golf, 1997 sonunda yollara çıkmış olsa da bundan yedi yıl önce başlamış yeni bir dönemin, Yeni Almanya'nın ilk gerçek otomobiliydi. Ülke 1990 yılındaki büyük birleşmeden sonra artık yeni bir dönüşüme hazırdı. Golf IV tam da bu değişim döneminde doğru otomobil olarak öne çıktı. Dördüncü nesil tanıtıldığında, Golf'ün bir premium araca dönüştüğü açıktı. Üstün işçilik kalitesi ile daha baştan tüm rakiplerinden ayrıldı. Özellikle iç mekanı yüksek kalitesiyle etkileyiciydi ve sınıfında yeni standartlar belirledi. Net tasarımı, görkemli duruluğu ve karakteristik C sütunu ile ilk Golf ile bağlarını koparmadan çığır açıcı bir otomobil olmuştu. Golf IV sadece tasarım detaylarıyla değil aynı zamanda teknoloji ve mühendislik bakımından da bugünün Golf'lerine yön veren bir model olmuştu.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
11/24

1997 yılında başrollerini Kate Winslet ve Leonardo Di Caprio'nun paylaştığı çok konuşulan "Titanic" filmi vizyona girdi.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
12/24

Tarih 1998 yılını gösterdiğinde "Sex and the City" ilk sezonuyla ekranlardaki yerini aldı.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
13/24

Golf V – Beklentilerin Üzerinde Bir Golf 2003-2008


Beşinci jenerasyon Golf, 2003 yılında çıktığında, neredeyse 30 yıldır Almanya'nın en çok satan otomobili olma yolunda önemli bir kilometre taşı olmuştu. Volkswagen tasarımcıları bu jenerasyonda Golf'ün keskin ve belirleyici özelliklerini kaybetmeden daha modernize bir hale getirdiler. Beşinci Golf jenerasyonu, yüksek konfor, dinamizm ve en önemlisi kalite seviyeleriyle, üst orta sınıftaki birçok rakibini geride bıraktı. Şasi geniş kapsamlı değişikliklere uğradı ve arka tarafta yeni bir dört bağlantılı aks kullanıldı. Lazer kaynaklı gövde de yeni standartlar belirledi: öncekine göre burulma direnci yüzde 35

artırıldı. İlk kez yedi vitesli çift kavramalı

şanzıman, çift Xenon farlar ve TSI teknolojisi

yer aldı; Golf GT, turboşarj ve süperşarj

özelliğine sahip dünyanın ilk twincharger'ı

ile donatılan seri üretim yol otomobili oldu.

Aralık 2004'ten itibaren Golf'ün beşinci

jenerasyonunda, biraz daha fazla alana

ihtiyaç duyanlar için beş kapılı kompakt van

olan Golf Plus sunuldu. Golf 5, Volkswagen'in

o dönemki yeni tasarımcısı Murat Günak'ın

kaleminden çıkan ilk Volkswagen modeliydi. Jude Law-Sienna Miller aşkı tam gaz Günak, markanın diğer Eos, Scirocco, Passat devam ederken. Sienna'nın kahverengi B6, Jetta A5 ve Passat CC gibi modellerinin saçları ise mazide kaldı; o bizim için de mimarı.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
14/24

Sertab Erener 2003 yılında katıldığı Eurovision yarışmasında "Everyway That I Can" şarkısıyla Türkiye'ye birincilik getirdi.


Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
15/24

Jude Law-Sienna Miller aşkı tam gaz devam ederken. Sienna'nın kahverengi saçları ise mazide kaldı; o bizim için artık hep sarışın.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
16/24

Golf VI – En Çok Geliştirilen Golf 2008-2012


Altıncı jenerasyonun lansmanı için "Yeni bir kalite deneyimi" sloganı kullanıldı. Platform ve temel karoser yapısı korunurken tamamen yeniden tasarlanan gövde panelleri ile birlikte oluşan sert tasarım Golf'e yeni bir soluk kazandırdı. "Malzeme kalitesi, işçilik kalitesi ve sessizlik" Golf VI'nın anahtar kelimeleridir. Bu araç, o dönemin premium kompakt hatchback'lerinden bile daha yüksek bir kalite çıtasına oturmuştu. Güçlendirilmiş üretim teknikleriyle güvenlik konusunda çığır açtı. Daha da yaygınlaşan lazer

kaynak kullanımı, standart olarak sunulan sürücü diz hava yastıkları ve bugün hala önemini koruyan park asistanı, uzun far asistanı, dinamik şasi kontrolü, yokuş kalkış desteği, iyileştirilmiş bir elektronik stabilizasyon kontrol sistemi ile 2009 yılında "Yılın Otomobili Ödülü" alması bir tesadüf değil.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
17/24

2008 Roland Garros şampiyonu, Roger Federer oldu. Ünlü tenisçi sonraki yıllarda da birçok kupa ve başarı elde etti.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
18/24

Tarih 29 Nisan 2011'i gösterdiğinde gözler Kate Middleton-Prens William'ın düğününe çevrildi. Hala en çok konuşulan kraliyet düğünü onlarınki...

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
19/24

Golf VII – Yaşayan Efsane 2012-2020


2012'de piyasaya sürülen yedinci nesil Golf, MQB (Modular Transversal Matrix) yani enlemesine yerleşimli motorlar için modüler üretim platformunu kullanan ilk modeldi. Segmentler arası da kullanılabilen, yani sadece C segmenti değil, B'den D'ye kadar tüm segmentlerde kullanılabilen bir altyapıya sahipti. Bu sayede, artık D segmentine ait olan teknolojiler, C ve B segmentinde dahi görülebilecekti. MQB sayesinde geçmiş jenerasyonlara kıyasla daha geniş bir iç hacim ve diz mesafesi elde edilmiş, ağırlık 100 kg'a kadar düşürülmüştü. Teknik olarak ise, yakıt tüketimi yüzde 23 oranında azaldı.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
20/24

Taylor Swift turnedeyken yakın arkadaşı Selena Gomez'i sahneye davet ederek hayranlarına sürpriz yapmasının üzerinden 10 yıl geçti.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
21/24

Şimdilerde aralarındaki sular durulmazken Angelina Jolie-Brad Pitt çifti 2014 yılında yakın dostlarının katıldığı bir törenle şatoda evlendiler.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
22/24

Golf VIII – Dijital Golf 2020'den Günümüze


Volkswagen tasarımcılarına göre sekizinci nesil; yedinci neslin daha dinamik, daha verimli ve şüphesiz dijitalleşmiş bir versiyonu. Golf VIII'de aerodinamik detaylar titizlikle geliştirildi ve bir önceki neslinde 0,30 olan hava sürtünme katsayısı (Cd) 0,275'e kadar düşürüldü. Ayrıca Volkswagen dünyasına hafif hibrit eTSI ve shift-by-wire teknolojileri ilk kez Golf 8 ile girdi. Direksiyon ve cam kumandaları hariç iç mekanda hiç fiziksel tuşun kullanılmadığı Golf 8, özellikle iç mekan tasarımında bir devrim gerçekleştirmeyi başardı. 50 yılda 37,5 milyondan fazla satış adedi ile Golf, tüm zamanların en başarılı Volkswagen modeli oldu. Bu büyük yıl dönümü sekizinci neslin makyajlı versiyonu ile kutlanıyor. Yeni Golf, iç mekanda dikey yükselen bir ekrana sahip ve Volkswagen'in MIB4 tabanında geliştirilen tamamen yeni bir bilgi-eğlence sistemi ile sunuluyor. Ayrıca, akıllı sesli komut sistemi "IDA" da yenilikler arasında. Yeni hafif hibrit (eTSI) versiyonlar ise makyaj öncesi versiyona göre ekstra çekiş gücü ve daha sessiz bir sürüş vadediyor. Makyajlı Golf 8, yeni LED farlara sahip yeniden tasarlanmış ön kısmıyla dikkat çekiyor. Ön ızgaradaki LED kontürle aydınlatılmış Volkswagen logosu da üst donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
23/24

Son dönemin popüler çiftlerinden Hailey-Justin Bieber çifti yakın zamanda oğullarını kucaklarına aldılar.

Golf'ün 50 Yıllık Zaman Tüneli
24/24

Son birkaç yıldır sağımız solumuz Hadid kardeşler oldu desek yeridir.

EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER

2024 Yılının Saç Kesim Trendi: Bob Kesim Modeller
2024 Yılının Saç Kesim Trendi: Bob Kesim Modeller

2024 Yılının Saç Kesim Trendi: Bob Kesim Modeller

Bodrum Günlüğü: Feryal Gülman, Hande Ataizi, Simla-Hüsamettin Beyazıt, Pelin Karahan
Bodrum Günlüğü: Feryal Gülman, Hande Ataizi, Simla-Hüsamettin Beyazıt, Pelin Karahan

Bodrum Günlüğü: Feryal Gülman, Hande Ataizi, Simla-Hüsamettin Beyazıt, Pelin Karahan

American Express Card, “Dolce Vita” Daveti
American Express Card, “Dolce Vita” Daveti

American Express Card, “Dolce Vita” Daveti

2024 Venedik Film Festivali'nin Kırmızı Halı Stilleri
2024 Venedik Film Festivali'nin Kırmızı Halı Stilleri

2024 Venedik Film Festivali'nin Kırmızı Halı Stilleri

Sonbaharın En İyi Saç Bakım Ürünleri
Sonbaharın En İyi Saç Bakım Ürünleri

Sonbaharın En İyi Saç Bakım Ürünleri

Rita Fine Jewelry Koleksiyon Daveti
Rita Fine Jewelry Koleksiyon Daveti

Rita Fine Jewelry Koleksiyon Daveti

Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti
Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti

Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti